Brenner Koloman: a Jobbik nemzeti, jobbközép, szociálisan érzékeny néppárt

Belföld, 2020.07.07

A Jobbik elvi nyilatkozatának legfőbb üzenete, hogy a szervezet egy nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép, szociálisan érzékeny néppárt - jelentette ki Brenner Koloman jobbikos képviselő, az Országgyűlés újonnan megválasztott alelnöke kedden Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, hogy korábbi egyetemi vezetőként és soproni polgárként olyan konzervatív értékrendben hisz, amely kiválóan megjelenik a múlt héten elfogadott nyilatkozatban.

Úgy vélekedett, hogy amit képvisel, az "nyilvánvalóan zavarja az álpolgári és álkeresztény Fideszt". Szavai szerint már az Országgyűlés alelnökévé választásának körülményei is megmutatták, hogy "az egypárti túlhatalmat kiépítő Fideszt mennyire zavarja egy valóban polgári és konzervatív politikus".

Brenner Koloman azt mondta, hogy az elvi nyilatkozat megkoronázta a Jobbik néppártosodási folyamatát, amely már 2013 óta tart.

Felidézte, hogy a Jobbikot 2003-ban alapították fiatal egyetemisták, akiket felháborított a korrupció magas szintje, valamint az, hogy nem hozták el a polgároknak a jólétet és a szabadságot. Hozzátette, 2020-ban ugyanez a helyzet Magyarországon: a rendszerváltás után harminc év sem volt elég arra, hogy a politikai elit megteremtse azt a szabadságot, amelyet már 1989-ben vártak.

Közölte, hogy eszmei előképeiknek tekintik az Európai Unió keresztény alapító atyáit.

Brenner Koloman modern, 21. századi konzervatív pártként határozta meg a Jobbikot, amelynek olyan témák is számítanak, mint a környezet védelme és a vidék felvirágoztatása.

Azt hangoztatta, hogy a nemzetet képviselik a "kirekesztő" szerepfelfogású Kövér László házelnökkel szemben, aki csupán a Fideszt.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) döntése elleni jobbikos beadványt.

Felidézte, hogy 2018-ban a számvevőszék két alkalommal összesen csaknem egymilliárd forintra bírságolta meg a Jobbikot. Ez ahhoz vezetett, hogy a következő évben az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is alig volt pénzük kampányra.

Brenner Koloman teljesen érthetetlennek nevezte, hogy miért ítélt nekik kedvezőtlenül az EJEB.

A magyar jogrend semmiféle jogorvoslati lehetőséget nem biztosít az ÁSZ döntésével szemben - közölte. Ennek ellenére a Jobbik bíróság és Alkotmánybíróság elé is vitte az ügyet, azonban mindkét fórum visszautasította az eljárást ugyanerre hivatkozva. Ehhez képest az EJEB azzal a mindössze nyolcsoros indoklással utasította el a párt panaszát, hogy nem merítették ki az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget.

Brenner Koloman "érdekes tényként" említette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó ismerősének, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének közvetlen munkatársa volt az a szlovén bíró, aki egy személyben elutasította a Jobbik keresetét. Kiemelte: elfogadják az ítéletet, azonban fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy igen komoly anyagi kárt szenvedtek.

A jobbikos politikus azt mondta, hogy 2022-ben meg kell jelenniük egy olyan együttműködésben, amely képes leváltani a Fideszt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!