Brexit - Takács Szabolcs: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak védelme a legfontosabb

Belföld, 2019.03.14

A Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak védelme a legfontosabb - mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára csütörtökön Londonból az MTI-nek a Brexittel összefüggésben.

Takács Szabolcs leszögezte: üdvözlik a brit kormány jelzését, hogy a megegyezés nélküli uniós kilépés esetén is garantálják a magyarok jogait, de Magyarország a rendezett kilépésben érdekelt.

Az államtitkár, aki többnapos nagy-britanniai körutat kezdett, fontosnak nevezte, hogy az ottani magyar közösségek a kormánytól is kapjanak pontos tájékoztatást arról, mi történik a szerzett jogaikkal az Egyesült Királyságban a Brexit után. Megjegyezte: a brit kilépés feltételei jelenleg is alakulnak.

Jelezte: magas rangú brit politikusokkal, elemzőkkel, kutatóintézetek vezetőivel tárgyalt és lakossági fórumot is tart, valamint részt vesz több március 15-ei megemlékezésen a szigetországban.

Takács Szabolcs hangsúlyozta: a Brexitet a magyar kormány nem minősíti sem kemény, sem puha jelzővel, viszont a fair és kiegyensúlyozott kilépést támogatja.

Minél jobb lesz a kapcsolat az EU 27 tagállama és a britek között, annál jobb lesz Közép-Európának is. Magyarország mindig közel állt a britek uniós politikájához - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Magyarország mindig visszavárja a Nagy-Britanniában élő magyarokat, és olyan feltételeket teremt, hogy minél többen térhessenek haza, de addig is nagyon fontosnak tartják az ott szerzett jogaikat.

Takács Szabolcs kiemelte, hogy a brit kilépés nem az Európai Uniót sújtó politikai válság oka, hanem fordítva, "a Brexit az EU vezetésére alkalmatlan eszközök és politikai manipuláció elterjedésének tünete".

Az unió biztonságát érintő egyik legmeghatározóbb kérdés az elmúlt években a migráció, ezzel kapcsolatban szóba kerül a biztonság és a terrorizmus elleni küzdelem is, amelyben továbbra is szükség lesz a brit szakértelemre, így az európai emberek biztonsága szempontjából is elengedhetetlen a szoros kapcsolat fenntartása - mondta az államtitkár.

A március 15-ei nemzeti ünneppel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott: a szabadság és a függetlenség 1848 legtisztább üzenete.

Szerinte Magyarország nem engedheti meg, hogy "hatáskörükön jócskán túlterjeszkedő birodalmi intézmények az EU égisze alatt arra kényszerítsék", hogy lemondjon a nemzeti szuverenitásról, a határvédelemről, vagy feladja identitását.

A májusi európai parlamenti választásokra kitérve hozzátette: jelenleg az EU-ban a legnagyobb törésvonal a nemzetek Európája, a család, a munka mellett kiállók, illetve a nyílt társadalom eszméjét valló "globalista világpolgárok" között van.

Ebben a küzdelemben "meg kell védenünk és tovább kell vinnünk a '48-as magyar hősök örökségét" - fűzte hozzá.

A kormány álláspontját megismételve közölte: nem az a valódi szolidaritás, amikor emberek tömegét a jobb élet csalfa reményében teljesen idegen környezetbe csábítanak, hanem az, ha odaviszik a segítséget, ahol a probléma van.

Takács Szabolcs szerint Európa válaszút előtt áll, és a tét az EP-választásokon az, hogy az emberek "a nemzetállamok alkotta sokszínű, versenyképes Európát vagy az önfeladást" választják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!