Csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés a nyomdaipari szakképzésben

Belföld, 2019.09.18

Csaknem kétmilliárd forintos kormányzati támogatással épül meg a Békéscsabai Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont, amelynek alapkövét szerdán helyezték el.

Az ünnepségen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Modern városok programja lehetővé teszi, hogy a kormány által már elfogadott szakképzés 4.0 terv keretében a képzőhelyek és az ipar összegfogásával XXI. századi szakképzés valósuljon meg Magyarországon.

Rámutatott: a munkaerőpiac által igényelt magasan képzett szakemberek csak akkor fognak rendelkezése állni, ha a célok megvalósulását a szakképzés három pillére egyaránt szolgálja. A helyettes államtitkár szerint ez a három pillér a vonzó iskolai környezet, a kiválóan képzett tanárok, valamint a szakképzést segítő korszerű technikai berendezések rendelkezésre állása.

Elmondta, a jövőre elkészülő tudásközpont képes lesz megfelelni a nyomdaiparban is megjelent digitális kihívásoknak, hozzájárulni a megye és az ország nyomda- és csomagolóiparának szakember utánpótlásához.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere (független) arról szólt, hogy a nyomdaipar a megyében és Békéscsabán húzóágazat. Békés megyében csaknem 110 nyomda- és csomagolóanyag-ipari vállalkozás működik, amelyek több mint 1500 munkavállalót alkalmaznak. A két legnagyobb nyomda az elmúlt három évben milliárdos nagyságrendű támogatást kapott fejlesztésekre - jelezte.

A most induló beruházásról elmondta, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz (BSZC) tartozó Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban és Kollégiumban a meglévő nyomdaipari tanműhelyt felújítják és bővítik, valamint az intézmény kollégiumának egyik szárnyát korszerűsítik és napelemekkel látják el. A tanműhelyben csaknem egymilliárd forintért olyan nyomda- és csomagológépeket szerelnek fel, amelyek a legkorszerűbb iparági elvárásoknak is megfelelnek.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, hogy a tudásközpont fejlesztésének tervezése során kiváló együttműködés alakult ki a kamara, az érdekelt iparvállalatok, a BSZC és a békéscsabai önkormányzat között. Ennek az együttműködésnek a részeként az iskolában dolgozó szaktanárok a jövedelmük mellé ösztöndíjban is részesülnek - fűzte hozzá.

A jelenleg 130, nyomdásznak készülő diákot oktató iskola fejlesztésével kapcsolatban kifejezte meggyőződését, hogy a jövőben nemcsak hazai, hanem európai szinten is kimagasló képességekkel ellátott diákok fognak kikerülni az iskola padjaiból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!