Debreceni Egyetem: gyógyszereket eredményezhetnek a szív- és érkutatások

Belföld, 2020.11.19

A fiatal kutatóknak jövőképet, a betegeknek reménységet: új terápiát, új gyógyszereket jelenthet az az egyedülálló szív- és érkutatási program, amely az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásával már négy éve tart a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte a program szakmai vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Balla György akadémikus a Szív- és érkutatási kiválóságközpont - Ironheart című projekt eddigi eredményeit összegző tudományos ülést megelőző tájékoztatón kiemelte: a tizenegy munkacsoportban gyógyító, klinikai és alapkutatást végző több mint félszáz szakember munkájának célja az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása.

A professzor példaként említette, hogy az Ironheart programban az érelmeszesedés vizsgálatát azért tűzték napirendre, mert jelenleg nincs gyógyszer az erek meszesedésének visszafordítására, szívkatéteres vizsgálatokkal, ritkább esetben műtétekkel van lehetőség az erek átjárhatóságát visszaállítani.

Fontos célkitűzésük továbbá a szívizombetegségek gyógyítása, a szívelégtelenség kialakulásának jobb megismerése és új gyógyszerek kifejlesztése - mutatott rá Balla György, hozzátéve: a kutatási programot kiterjesztették a Covid-járvánnyal összefüggő vizsgálatokra is. Az elmúlt egy-két hónapban több olyan projektet is elindítottak, amelyek az új típusú koronavírusnak a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálják - fűzte hozzá.

Balla György kiemelte, az Ironheart programmal célul tűzték, hogy a Debreceni Egyetem az ér- és szívbetegségek kutatásában vezető szerepet érjen el Magyarországon, és nemzetközileg is. Szerinte az eddigi eredményeik azt bizonyítják, hogy mind a két cél elérése megvalósult.

Másik nagy kihívás a kutatói utánpótlás nevelése, megbecsülése, ezért mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben részt vesznek, és a kiemelkedő szorgalmú fiatal kutatókat az egyetemen tovább foglalkoztatják és biztosítják számukra a kutatói életpálya modellt - mondta, megjegyezve, hogy a mostani online tudományos ülésen 44 fiatal kutató előadása hangzik el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!