Demográfiai konferencia - A családtámogatások fontosságáról beszéltek külföldi miniszterek

Belföld, 2019.09.05

A demográfiai politika hatásairól, a családi értékek és a családtámogatások fontosságáról beszéltek külföldi miniszterek a III. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön.

Bozena Borys-Szopa, Lengyelország család-, munkaügyi és szociálpolitikai minisztere azt mondta, Lengyelország évek óta küzd a demográfiai kihívásokkal. 2017-ben majdnem minden negyedik lengyel 60 év fölötti volt, 2050 végére pedig a lakosság több mint 40 százalékát adja majd ez a korosztály.

A családtámogatásoknak köszönhetően 2016 és 2018 között a születésszám felülmúlta a várakozásokat: a 2015-ös 1,29-es termékenységi ráta 2017-re 1,45-re nőtt, ekkora legutoljára az 1990-es években volt - fejtette ki.

Hangsúlyozta, a gyermekvállalás a fiatalok gondolkodásától is függ, ezért meg kell őket győzni arról, hogy Lengyelország fejlődik, támogatja a vállalkozásokat és az innovációt.

Ramona Petravica, Lettország népjóléti minisztere szerint a családpolitika minden ország kormányát nehéz feladat elé állítja, mivel meg kell találni az egyensúlyt a fiatalabb és az idősebb generációk támogatásában.

Emiatt fontos odafigyelni más országok családtámogatási és gyermekvédelmi gyakorlatára - vélekedett.

Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes nagyon fontosnak nevezte egy ország demográfiai állapotát, az ugyanis a fejlődés és gazdaság alapköve - mondta. Ismertette: eddigi intézkedéseik eredményeként 2019 első három hónapjában 12,2 százalékkal magasabb volt az átlagbér, mint 2017-ben, 9,8 százalékkal nőtt a minimálbér, és drasztikusan csökkent a gyermekhalálozás is.

Damares Regina Alves, Brazília nő- és családügyi, valamint emberi jogi minisztere arról beszélt, Brazíliában sosem élt még annyi fiatal, mint most, azonban a születési arányszám jelenleg 1,7, ami azt jelenti, hogy csökken a népesség.

Az ország legnagyobb kihívása a közbiztonság helyreállítása - mondta, hangsúlyozva, egészséges családi légkört kell létrehozni, amelyben a nők és a gyermekek is biztonságban érezhetik magukat.

Jaime Mayor Oreja, Spanyolország volt belügyminisztere szerint a legtöbb európai országban elvesztek az erkölcsi értékek, zavar és bizonytalanság uralkodik.

Azt mondta: a bevándorlás és a demográfiai kihívások kezelésének előfeltétele az átélt válság megértése. Emellett létfontosságú az erkölcsi erő és a társadalmi kohézió is.

Zahid Malek bangladesi egészségügyi és családjóléti miniszter úgy fogalmazott: a család a nemzet építőköve, ezért hagyományos családi értékekre van szükség.

Maritza Rosabal, a Zöld-foki Köztársaság oktatásért, családügyért és társadalmi befogadásért felelős minisztere arról beszélt, hogy országában 1970 óta nagyon megváltozott a gyermekek száma a családokban. Míg öt évtizede a nők termékenységi mutatója 6,3 volt, jelenleg 2,4, a héttagú családokat pedig felváltották a négytagúak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!