Digitális tananyagfejlesztésről és gyermekvédelmi felelősök kinevezéséről is tanácskozott a püspöki kar

Belföld, 2021.03.03

Digitális hittan tananyag fejlesztéséről és gyermek- és ifjúségvédelmi felelősök kinevezésének lehetőségéről is tárgyalt tavaszi rendes ülésén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - olvasható az MKPK titkárának MTI-hez eljuttatott, szerdai közleményében.

Tóth Tamás azt írta: a püspökök testülete foglalkozott szakképzett gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök kinevezésének lehetőségével a katolikus köznevelési és szakképző intézményekben.

Kitért arra: a jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem kötelező gyermekvédelmi felelősöket kinevezni a köznevelési intézményekben, így országosan is előremutató kezdeményezés, hogy valamennyi katolikus nevelési intézményben hosszabb távon megvalósuljon a gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztés, valamint a gyermekvédelmi protokoll kialakítása.

Hozzátette: A gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök képzésére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja és a Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet már a 2019-2020-as tanévben elindította képzését.

A közlemény szerint a testület meghallgatta Udvardy György veszprémi érsek tájékoztatóját a digitális hittan tananyag fejlesztéséről. A segédanyag összeállítása folytatódik, az Országos Hitoktatási Bizottság honlapján már elérhető, feltöltése folyamatos. A tervek szerint a készülő digitális oktatási felületen a hittan tananyag is helyet kap majd, megkönnyítve a hitoktatók adminisztrációs terheit is.

A Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű fordításának nyomdai előkészítő munkálatai elkezdődtek, a misekönyveket várhatóan 2021. második felétől szállítják ki a plébániákra - írta Tóth Tamás.

A Magyar Katolikus Egyház idén is igyekszik segíteni az adózók tájékozódását az 1 százalékos kampány során. Adója 1+1 százalékáról mindenki jogosult rendelkezni, aki személyijövedelemadó-bevallást ad le. Ezt a rendelkezést megteheti a 20EGYSZA nevű nyomtatvány kitöltésével, illetve az eszja.nav.gov.hu oldalon. A 2018. évben benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes, azt a 2021. évben is figyelembe veszi a NAV.

A testület kéri, hogy az azok is ajánlják fel adójuk egy százalékát, akiknek személyi jövedelemadója bizonyos kedvezmények miatt nulla forint. Az állam ugyanis a felajánlók számának figyelembevételével számolja ki az egyházaknak adott kiegészítő támogatást.

A konferencia korábban döntött arról, hogy az idei Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) rendezvénysorozatot a 2021. szeptemberi, budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében tartják meg. A program keretében teremtésvédelmi és cigánypasztorációs fakultációkat szerveznek.

Az MKPK az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez Tartós szeretet címmel. A hívek tartósélelmiszer-felajánlásaikat március 7. és 14. között helyezhetik el a templomokban az erre kijelölt helyen. Emellett az egyházmegyei karitászközpontokban és adománypontokon is várják az adományokat, amelyeket a Katolikus Karitász munkatársai juttatnak el a családokhoz.

Hozzátette: az MKPK továbbra is támogatja a Katolikus Karitász munkáját, amelynek keretében más segélyszervezetekkel, alapítványokkal együtt bekapcsolódik a kormány hátrányos helyzetű településeket felzárkóztató programjaiba.

A katolikus egyház állami járványügyi előírásokkal összhangban hozott országos és egyházmegyei rendelkezései továbbra is érvényben vannak. Az egyház oktatási, szociális és egészségügyi intézményei mindenben követik az állami szabályozást. "Mindenhol felelősen figyeljünk különösképpen a védőtávolság megtartására, a maszk viselésére és a megfelelő fertőtlenítésre" - fogalmazott.

Az MKPK továbbra is kéri, hogy "aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon és ne menjen közösségbe".

"Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreink, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól" - olvasható a közleményben.

A testület tagjai folyamatosan figyelik és szakemberekkel együttműködve értékelik a járványügyi helyzetet - tette hozzá Tóth Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!