DK: átalakítással nem lehet betölteni az üres praxisokat

Belföld, 2022.11.20

A háziorvosi és a fogorvosi ellátás átrajzolásával nem lehet betölteni az üres praxisokat - mondta Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki párt egészségügyi árnyékminisztere úgy értékelt, hogy az elmúlt 12 év alatt az Orbán-kormány tönkretette az egészségügyet, és az egészségügy átalakítását célzó, közelmúltban benyújtott törvényjavaslat alapján a kormány "újfent rombolásra és megszorításra készül".

Az Orbán-kormány egy tollvonással meg akarja szüntetni az 1200 fősnél kisebb háziorvosi praxisokat úgy, hogy egyszerűen átrajzolja a körzethatárokat - mondta, jelezve: ez ugyanannyi orvos, körzeti ápoló és ugyanakkora finanszírozás mellett jelentősen több beteget jelent lényegesen megnövelt ellátási területen.

"Einstandolni akarják a még önkormányzati kézben levő szakrendelőket is" - folytatta Komáromi Zoltán, aki szerint ha ez megtörténik, a szakrendelőkre ugyanaz a sors vár, mint a településektől elvett iskolákra vagy kórházakra: központilag elvonják a forrásaikat, elhanyagolják őket, és tehetetlen bürokratikus irányítás alá kerülnek.

Komáromi Zoltán rendkívül káros lépésnek nevezte, hogy az Országos Mentőszolgálat felel majd az orvosi ügyeletekért, mondván, a már most is súlyosan leterhelt, szinte a csőd szélén tántorgó mentőszolgálatnak erre a feladatra nincs elegendő forrása és szakembere.

Rámutatott: a klasszikus értelemben vett háziorvosi ügyelet csak 16 órától 22 óráig tart majd, és járásonként egy ügyeleti központot terveznek működtetni, így több, tízezer fős településen fog megszűnni az orvosi ügyelet.

Ez a törvénytervezet nemcsak a hozzá nem értésről árulkodik, hanem "egy átalakításnak álcázott megszorítás, melynek egyetlen célja, hogy az Orbán-kormány még több pénzt vonjon ki az egészségügyből és folytassa a 12 éve tartó rombolást" - összegezte véleményét a DK politikusa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!