DK: az EU határozott lépéseket tesz az európai értékek védelmében

Belföld, 2019.01.18

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Parlament (EP) két fontos csütörtöki döntése jól mutatja, hogy a parlament és az EU milyen határozott lépésekkel igyekszik megvédeni az európai demokrácia alapvető értékeit.

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke, EP-képviselője pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, hogy az EP jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós források kifizetését, illetve a tervezettnél több forrást szánna a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatására.

A jogállamisági kritériumokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a határozat nem Magyarország ellen irányul, hanem minden uniós tagállamra vonatkozik. Hozzátette: komplex, a korrupció és például az adócsalások ellen is fellépő intézkedésekről van szó, amelyek célja az, hogy az uniós forrásokat valóban a kitűzött célokra fordítsák.

Az ellenzéki képviselő beszámolt arról, hogy az EP 1,8 milliárd euró elkülönítését javasolja a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatására.

Hozzátette: jó néhány európai országban konfliktusok vannak a civilek és a kormány között. Hozzátette: a magyar kormány szinte sportot űz a civil szervezetek vegzálásából, holott ezen szervezetek minden demokratikus berendezkedésű országnak alapvető összetevői, tevékenységüket támogatni kell.

Niedermüller Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy a határozatokat nagy többséggel fogadta el az EP, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt többsége is támogatta azokat.

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz teljes mértékben elszigetelődött az Európai Néppárton belül, a nagyobbik magyar kormánypárt ma már nem tartozik az európai kereszténydemokráciához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!