DK: azonnal vissza kell venni a törvénytelenül elbocsátott pedagógusokat

Belföld, 2022.10.07

Minden "törvénytelenül elbocsátott" pedagógust azonnali hatállyal vissza kell venni - jelentette ki pénteki, budapesti, de online is közvetített sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke.

Dobrev Klára, aki az esemény előtt oktatáskutatókkal és pedagógusokkal találkozott, azt is követelte, hogy állítsák vissza a pedagógusok "tisztességesen szabályozott" sztrájkhoz való jogát, a hatalom pedig üljön le tárgyalni a pedagógusok képviselőivel.

A politikus, aki felemelőnek nevezte a szerdai tüntetéseket, azt is bejelentette, hogy pártjuk oktatási stratégiát készít.

Az eseményen részt vett Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, aki úgy fogalmazott: a kormány 12 éve "visszaél" azzal a hivatástudattal, ami a pedagóguspálya sajátja.

A párt oktatási árnyékminisztere egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az oktatási stratégiájukról november elején kezdik meg az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és az oktatás más szereplőivel, köztük a diákokkal.

A képviselő azt is leszögezte, hogy rendezni kell a pedagógusbéreket, mert megbecsült pedagógusok nélkül nincs jól működő oktatási rendszer.

Másik témában kérdezték a megjelenteket arról, hogy a DK továbbra is támogatja-e az energiahordozókra kivetett szankciókat. Erre Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője azt válaszolta, hogy az Európai Unió döntéshozó testületeiben született szankciókat a magyar kormány egytől-egyig megszavazta. Innen kezdve a DK számára értelmezhetetlen a kabinet kommunikációja - tette hozzá a képviselő.

Kérdezték, hogy az ellenzéki párt akkor is támogatná-e az energiahordozókra kivetett szankciókat, ha azokat a magyar lakosságnak kellene kifizetnie. Kálmán Olga azt felelte, hogy ilyen szankció nincs ezért a kérdés értelmezhetetlen. Hozzátette, azt viszont támogatnák, hogy tartsanak nemzeti konzultációt az oktatásról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!