DK: emeljék fel a minimálnyugdíj összegét!

Belföld, 2021.02.09

A Demokratikus Koalíció (DK) több, a nyugdíjakat érintő intézkedés végrehajtására, köztük a minimálnyugdíj összegének megemelésére szólította fel a kormányt.

Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a 12 éve hatályos, 28 ezer 500 forint összegű minimálnyugdíjat lépcsőzetesen, de érdemi módon kell növelni. Távlatosan érdemes foglalkozni az állampolgári nyugdíj intézményének bevezetésével, ami elsősorban az alacsony nyugdíjban részesülők számára jelenthetne biztonságot - tette hozzá. A közgazdász közölte, hogy a szükséges kiigazításokat legkésőbb a tárgyév június 30-ig indokolt végrehajtani.

Erősen indokolt az előrehozott, korhatár előtti öregségi nyugdíj intézményének újraélesztése is - jelentette ki. A járandóság összege kevesebb lenne az elméletileg számított teljes nyugdíjnál, de a nehéz élethelyzetekben mégis segítséget nyújtana. Ezt a lehetőséget a 62-65 év közöttiek vehetnék igénybe, összege sávosan, évenként csökkenne, ezért úgy válna rugalmasabbá a rendszer, hogy senkit nem ösztönöznének az idő előtti visszavonulásra - mondta.

Külön program keretében kell foglalkozni a legrégebbi, általában igen alacsony nyugdíjak felzárkóztatásával - szögezte le Dávid Ferenc.

A vállalkozókat és a munkavállalókat kedvező adózási szisztémával kell érdekeltté tenni az előtakarékosságban, tehát ösztönözi kell a nyugdíjcélú megtakarítások változatos és széles körű elterjedését - érvelt a gazdasági szakértő.

A közgazdász végül azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer legyen áttekinthető, rugalmas és tartalmazzon garanciális elemeket. Emellett stabil finanszírozási alapokat kell lerakni annak érdekében, hogy soha szóba se kerülhessen a forráshiány és azzal is számolni kell, hogy a lakosság átlagéletkora egyre növekszik - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!