DK: ki kell vizsgálni a Kossuth téri tüntetés feloszlatásának körülményeit

Belföld, 2018.12.13

A Demokratikus Koalíció azt kezdeményezi, hogy állítsanak fel parlamenti bizottságot a szerda esti, Kossuth téri tüntetés feloszlatása körülményeinek vizsgálatára.

A DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerdán a rendvédelmi szervek "minimum megkérdőjelezhető és érdekes" döntéseket hoztak a Parlamentben és azon kívül is.

Vadai Ágnes kifejtette: a plenáris ülés alatt olyan, öltönyös emberek jelentek meg az ülésteremben, akik az Országgyűlési Őrség munkatársainak mondták magukat, és a terembe a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei is beléptek. A honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerint a rendőrség többször is szabálytalanul használt könnygázt és paprikasprayt szerda este a Kossuth téri tüntetők ellen. Kényszerítő eszköz használata előtt a rendőrség köteles legalább egyszer hangosan és érthetően figyelmeztetni a tüntetőket, de ez egyszer sem történt meg - rótta fel.

Az ellenzéki politikus leszögezte: joguk van tudni, hogy ki adott parancsot a TEK és az Országgyűlési Őrség azonosító nélküli tagjainak arra, hogy belépjenek a terembe. Hozzátette, azt is ki kell vizsgálni, hogy ki rendelte el a könnygáz és a paprikaspray figyelmeztetés nélküli használatát.

A képviselőt megkérték, hogy a szerda esti tüntetést állítsa párba a 2006-os őszi eseményekkel. Azt felelte, hogy szerdán "nem egy párt által szervezett erőszakos akciónak lehettünk a szemtanúi, ahol a cél az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérlet volt", a demonstrálók "nem gyújtották fel a várost", nem szedtek fel kockaköveket, és nem "rombolták le" a Kossuth teret.

Arról, hogy a parlamenti információs rendszer szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc igennel szavazott a munka törvénykönyvének módosítására Vadai Ágnes azt mondta, hogy szerdán egy ellenzéki képviselő sem szavazhatott, mert nem voltak bent a szavazógépben a kártyáik. Valamiért mégis működött a szavazógép, azt bárki megnyomhatta, akár azok is, akik illetéktelenül tartózkodtak a teremben - érvelt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!