DK: pártoktól független közigazgatásra van szükség

Belföld, 2021.09.15

A pártoktól teljesen független közigazgatásra van szükség - közölte a Demokratikus Koalíció (DK)miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev Klára szerdán azt követően tartott online sajtótájékoztatót, hogy Gy. Németh Erzsébetnek, a DK főpolgármester-helyettesének társágában a közigazgatási dolgozók képviselőivel találkozott.

Az EP-képviselő azt mondta, nem ismer olyan országot, amelyik versenyképessé tudott volna válni úgy, hogy az állam nem nyújtott versenyképes szolgáltatásokat. Az elmúlt tíz évben azonban a kormány "lerohasztotta a közigazgatást" - jelentette ki.

Az egyik legfontosabb gondolat az, hogy egy közszolga, egy köztisztviselő, egy közalkalmazott nem pártkatona, miközben az elmúlt tíz évben gyakorlatilag azt várták el tőlük, hogy azzá váljanak - állította Dobrev Klára.

A közigazgatásban dolgozókat nem becsülik meg anyagilag, az illetményalap "szinte tíz éve befagyasztva", a bérek néha a versenyszféra fizetéseinek a töredékét sem érik el - közölte. Hozzátette, "menekülnek az emberek" a közigazgatásból, ennek megfelelően egyre kevesebb a szakember.

A politikus azt mondta, amennyiben kormányt alakíthat, akkor sok lesz a feladat a diplomás bérminimumtól kezdve a bérrendezés egyéb területeiig és a béren kívüli juttatásokig.

A másik nagy gond a partnerség hiánya, az érdekegyeztetés megszűnt, sőt több esetben a munkavállalók féltek belépni a szakszervezetbe - bírált a kormányfőjelölt. Erős szakszervezetek nélkül azonban nincsenek tisztességes bérek - közölte. Egyúttal hangsúlyozta a kollektív szerződéseket és a sztrájkjogot is újra kell gondolni.

Végül bejelentette, beszéltek a szociális jogokról, a nyugdíjba vonulás lehetőségéről és a foglalkoztatás biztonságának garantálásáról is.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta, az önkormányzatokban dolgozó köztisztviselők évről-évre egyre kevesebbet keresnek, miközben egyre rosszabbak a munkakörülményeik. A keresetük az adott önkormányzat finanszírozási lehetőségeitől függ, azokban az önkormányzatokban, amelyeket a Fidesz-kormány "kellőképpen kitöm pénzzel", ott sokkal többet keresnek, mint azokban, ahol ellenzéki a településvezető vagy a közgyűlés többsége - emelte ki a főpolgármester-helyettes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!