DK: vissza kell állítani a pedagógusszakma becsületét

Belföld, 2021.08.31

A Demokratikus Koalíció (DK) kormányra kerülése esetén arra vállalkozik, hogy visszaállítsa a pedagógusszakma becsületét - mondta az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje kedden, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Dobrev Klára közölte, délelőtt a pedagógusok érdekképviselőivel egyeztetett, az ott elhangzottak alapján pedig továbbra is úgy gondolják, hogy az oktatás átalakítását a tanárok béremelésével kell kezdeni.

Egy pályakezdő tanár Romániában 80 euróval többet keres, mint Magyarországon, a DK ezért ötéves bérrendezés keretében helyrerakná a pedagógusbéreket, amelyeket egyúttal a mindenkori minimálbér változásához is igazítanának - fejtette ki az ellenzéki politikus.

A DK kormányfőjelöltje beszélt arról is, hogy visszaadnák az egységes közalkalmazotti jogát a pedagógusoknak, a túlóráért tisztességes bért fizetnének, a tanárok jelenlegi "megalázó minősítési rendszerét" pedig megváltoztatnák.

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője elmondta, olyan kormányt szeretnének, amely érdemben foglalkozik a pedagógusok problémáival, így például a tanárhiánnyal is.

A DK keresi annak lehetőségét, hogyan lehet visszaadni a tanárok elmúlt években elveszett erkölcsi és anyagi megbecsülését, valamint szakmai önállóságát - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!