Egy nemzeti energiacsúcs összehívását szorgalmazza a MÖSZ

Belföld, 2022.09.15

Egy nemzeti energiacsúcs összehívását javasolja még a fűtési szezon kezdete előtt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szakemberek, valamint a szolgáltatók, az önkormányzatok és a kormányzat képviselőinek részvételével, hogy az energiaárak növekedéséből adódó problémákra megoldást dolgozzanak ki közösen - közölte a szervezet elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere a MÖSZ elnökségi ülésének szünetében elmondta azt is, egy olyan energiaár-sapka biztosítását kérik a kormányzattól a településeknek, amellyel április 15-ig működtetni tudják az intézményeiket.

Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezet társelnöke azt mondta, az energiacsúcsot azért kezdeményezik, hogy az önkormányzatok, a kormányzati szereplők, a tudomány és az energiaszektor mérvadó képviselői közösen találjanak ki egy olyan forgatókönyvet, amivel a kormány, az állami cégek és az önkormányzatok is tudják biztosítani a közszolgáltatásokat.

Elmondta, az energiapiac most rendkívül kiszámíthatatlan és az energiaár-sapka visszahozhatná egy rövid időre a biztonságot.

Karácsony Gergely kitért arra is, biztatják a kormányt, hogy legyen aktív az európai közös megoldás megtalálásában. Ugyanakkor a problémák sokkal kisebbek lennének, ha az elmúlt tíz évben Magyarországon sokkal többet ruháztak volna be a megújuló energiába és energiahatékonyságba - fűzte hozzá.

Eszes Béla, (Független) Jánoshida polgármestere, a MÖSZ társelnöke a legkisebb településeket képviselve nagyon fontosnak nevezte, hogy az ügyben legyen közös országos akarat és segítséget kapjanak az önkormányzatok.

Kérdésekre válaszolva Gémesi György elmondta, az energiahordozók áremelkedéséből a központ költségvetésből "elképesztő" bevétele van, "mi ennek (...) egy részét szeretnénk a mi biztonságunk érdekében".

A sajtótájékoztatón az abortusz szabályainak módosításáról is kikérték Karácsony Gergely véleményét. A főpolgármester úgy fogalmazott: "anélkül, hogy ebbe a mély ideológiai és világnézeti vitába belemennénk, azt gondolom, hogy joggal borzolja fel a kedélyeket".

A fővárosi önkormányzat nagyon szívesen közreműködne olyan programokban, amelyek a nem várt terhességek számát Magyarországon csökkentik - közölte. Hozzátette: ma Magyarországon majdnem ötször-hatszor annyi a nem várt terhességek száma, mint néhány európai országban, ahol van erről értelmes politikai közbeszéd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!