Egyedi szennyvízkezelő rendszer épül ki Bakonypéterdben

Belföld, 2018.03.13

Egyedi szennyvízkezelő rendszer épül ki ez év végéig mintegy 219 millió forintból a Győr-Moson-Sopron megyei Bakonypéterdben. A beruházást a Vidékfejlesztési program keretében 155 millió forinttal támogatja a kormány.

Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrárfejlesztésért felelős államtitkára a keddi alapkőletételi ünnepségen hangsúlyozta: a föld megóvása, védelme közös társadalmi feladat. Ezért alkotta meg a kormány a hosszú távú környezetvédelmi stratégiáját, amelynek része, hogy a kétezer lélekszám alatti településeken az egyedi szennyvízkezelési fejlesztéseket támogatja - ismertette.

Az ilyen jellegű beruházásokkal nemcsak az életszínvonal javul ezeken a településeken, hanem csökken a lakosság terhe és nő az ingatlan értéke is - tette hozzá.

Az MTI-nek az államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési program keretében 12 milliárd forint állt rendelkezésre egyedi szennyvízkezelő rendszerek kiépítésére. Két év alatt mintegy három-négy milliárd forint értékben nyújtottak be kistelepülések pályázatokat, amelyeket a kormány legfeljebb 155 millió forinttal támogatott. Áprilisban vizsgálja meg a kormány, hogy újranyitják-e a pályázatot.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy ezzel a beruházással a Győr környéki településeken már ötmilliárd forint feletti értékben valósulnak meg olyan fejlesztések, amelyek az ott élők javát szolgálják.

Bolla Tünde (független) polgármester elmondta, hogy a beruházás önrészét, mintegy 64 millió forintot az NFM, az önkormányzat és a lakosok biztosítják. A község belterületén 111 ingatlan bevonásával alakítanak ki szennycsatorna-hálózatot, a falu határában pedig négy egyedi szennyvízkezelő berendezést. A megtisztított vizet a Bornát-érbe engedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!