Egyedülálló iskola-egészségügyi központ Debrecenben

Belföld, 2019.10.11

Országosan egyedülálló iskola-egészségügyi ellátóközpontot és egészségfejlesztési irodát hozott létre Debrecenben az önkormányzat együttműködve a helyi egyetemmel - közölte a város polgármestere az intézmény átadásán pénteken.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: Debrecenben 72 ezer fiatal tanul, köztük 38 ezer általános és középiskolás diák. Utóbbiak közül évente 19 ezer fiatal teljes szűrését biztosítják, a hagyományos laboratóriumi és fizikai szűrővizsgálatok mellett fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatokat is elvégeznek.

Ilyen komplex szűrővizsgálat, amely a Debreceni Egyetem (DE) és városi egészségügyi ellátórendszere összefogásával jött létre, nincs másutt az országban - fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az önkormányzat 45 millió forint értékű ingatlant, egy volt iskolaépületet biztosított a központ kialakításához.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) alpolgármester az MTI-nek elmondta: az első iskolabusz hétfőn reggel érkezik a központba, ahol napi száz diák komplex szűrését végzik el.

A szűrővizsgálatokon második osztálytól kétévente vesznek részt a diákok, és egészen a 12. évfolyamig kísérik végig az egészségi állapotukat. A szűrővizsgálatokat egy egészségnap keretében biztosítják a gyerekeknek, erről valamennyi debreceni iskolafenntartóval - egyházakkal, a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) és a tankerületi központtal - megállapodtak - ismertette Széles Diána.

Bács Zoltán, a DE kancellárja azt emelte ki, hogy a helyi sportcentrum Kincskereső programjában is új minőséget jelent az iskola-egészségügyi központ, ahol hamar kiderülhet, hogy egy-egy gyerek milyen adottságokkal milyen sportot űzhet.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója jelezte: a szűrő- és fejlesztőközpontban harminc iskolaorvos és harminc iskolai védőnő dolgozik.

Kiemelte: a központban éveken át azonos mérési módszerekkel vizsgálják a debreceni diákokat, ezáltal megbízható és összehasonlítható adatok alapján követhetik nyomon a fiatalok állapotát, és hatékonyabban léphetnek fel az egészségmegőrzés érdekében.

Fontos szerepet játszik a központ az egészségtudatos nevelésben is, a diákok például az újraélesztést is megtanulják - fűzte hozzá Papp Csaba.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!