Egyelőre nem lesznek napvitorlák a Kárász utca felett

Belföld, 2021.08.18

A Kárász utca Szeged egyik legszebb és legforgalmasabb helye, de nyáron szinte elviselhetetlen itt a hőség.

Napvitorla Kárász utca Mihálik Edvin, az önkormányzat környezetvédelmi ügyekért felelős tanácsnoka azt ígérte, hogy napvitorlák segítségével enyhíteni fogják a forróságot a sétálóutcában, a projekt azonban csúszni fog.

Kedden ugyan jelentősen visszaesett a hőmérséklet, de a meteorológusok szerint csütörtökön ismét visszatér a kánikula. Szegeden is sokszor elviselhetetlen a hőség az utcákon, ezért olyan intézkedéseket fontolgatott a városi önkormányzat, melyek legalább a forgalmas belvárosi utcák esetében valami javulást hozhatnak. Évek óta tapasztaljuk, hogy népszerűek az úgynevezett párakapuk a Dóm téren, illetve a Klauzál téren, de új intézkedések is kellenek, ugyanis a klímaváltozás miatt arra nem számíthatunk, hogy a jövőben javulni fog a helyzet.

Mihálik Edvin tanácsnok ezért napvitorlák felállítására tett javaslatot, melyeket a Kárász utca felett feszítenének ki. Egy korábbi Facebook-posztjában a következő elképzelésről számolt be: „Úgy fogjuk enyhíteni a hőséget, hogy közben nem vonjuk el a fényt az itt található lakásoktól és megőrizzük az Europa-Nostra díjas utcaképet is. Az engedélyeztetési folyamatot követően, terveink szerint augusztusban kerülnek majd fel a napvitorlák, amik harmonikusan illeszkednek a környezetükbe és élhetőbbé teszik a belvárost. Első ütemben a Kárász utca és a Kölcsey utca sarkán álló épületekre kerülnek majd ki az árnyékolók, utána a szegediek visszajelzései alapján folytatjuk a fejlesztést. ”

Nos, úgy tűnik az engedélyeztetési eljárás lassan a vége felé jár, de a speciális anyagot nem sikerült beszerezni. A tanácsnok ezért kedden új posztot tett közzé, melyben bejelentette a szomorú hírt: „Az összes engedélyt megszereztük augusztusra és megkaptuk a legjobb árajánlatot is a Kárász utcai napvitorlák felszerelésére, azonban az ajánlatot adó cég nem tudta időre beszerezni azt a speciális anyagot, amire a napvitorlákhoz szükség lenne. Ez a speciális, erős és mégis vízáteresztő anyag az építőanyagok világpiacán kialakult helyzet miatt csak hónapok alatt szerezhető be. Ezért úgy döntöttünk, hogy a szerződésben 2022. április 1-ét határozzuk meg, mint teljesítési időpont. ”

Aki mégis kíváncsi, milyenek azok a napvitorlák, melyeket ilyen nehéz beszerezni, az megtekintheti a Partfürdőnél lévő úszóház felett kifeszített vásznakat. Ezekre is sokat kellett várni, mire megérkeztek a gyártótól, de végül sikerült kifeszíteni a fedélzet fölé a vitorlákat. Mihálik Edvin egyébként cáfolta azt az állítást, mely szerint a napvitorla ötletét a helyi Fidesz politikusaitól merítette volna, ahogyan azt a Déli Szó kiadvány írta. A napvitorlák felszerelésére tett lépések ugyanis jóval az előtt megtörténtek, minthogy a hivatkozott lapszám július 16-án megjelent volna - tette hozzá a tanácsnok.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!