Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a Pfizer

Belföld, 2019.02.14

A legkorszerűbb terápiákhoz juthatnak hozzá a páciensek annak az együttműködési megállapodásnak köszönhetően, melyet Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kötött a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint az együttműködés célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása. A klinikai kutatás terén kialakított együttműködés növeli az SZTE kutatási és fejlesztési kapacitását, és hozzájárul a klinikai gyógyszervizsgálatok számának emeléséhez.

Az SZTE 2018 októberében nyerte el a Pfizer Inspire klinikai vizsgálóhely minősítést, ezáltal a gyógyszeripari cég kiemelt hálózatába került. Az induló klinikai vizsgálatokat a cég első körben e vizsgálóhelyeknek ajánlja fel, így a megállapodás eredményeképpen jelentősen növekedhet Szegeden a Pfizer által szponzorált klinikai vizsgálatok száma - idézte a közlemény Fendler Juditot, az SZTE kancellárját.

Az SZTE-n már 35 sikeres vizsgálatot folytattak, a jövőben pedig 11 új klinikai vizsgálat indulhat, döntően az onkológia és a szisztémás gyulladások területéről. A megállapodásnak köszönhetően a betegek a legkorszerűbb és leginnovatívabb terápiákhoz jutnak hozzá, jóval azelőtt, hogy azok közforgalomba kerülnének.

A Pfizer, a legnagyobb amerikai gyógyszergyár bevétele 2018-ban 53,6 milliárd dollár volt. A gyógyszeripari cég önálló vállalatként 1991 óta van jelen Magyarországon, a honlapján közölt adatok szerint mintegy nyolcvanféle Pfizer-készítmény érhető el Magyarországon, több mint 200 különféle kiszerelésben. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. éves árbevétele 2017-ben meghaladta a 36 milliárd forintot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!