Együttműködik az NVI és a román választási hatóság

Belföld, 2021.09.02

Együttműködési megállapodást írt alá Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Vajda Zsombor, Románia Állandó Választási Hatóságának (PEA) alelnöke Budapesten, az NVI székházában csütörtökön - tudatta az iroda közleményben az MTI-vel.

A megállapodással a felek célja, hogy elősegítsék a választásigazgatás, valamint a választási folyamatok szervezési és technikai fejlesztése terén szerzett ismereteik és tapasztalataik cseréjét. A két szervezet megosztja egymással a szavazás és az eredmények kezelése terén alkalmazott új információs és kommunikációs technológiai megoldások, valamint a választási folyamatok biztonságával összefüggő tapasztalatait.

A találkozón Nagy Attila kifejtette: "örömömre szolgál, hogy az eddigi informális együttműködést most az aláírt partnerségi megállapodással is megerősítik a választások lebonyolításáért felelős államigazgatási szervek". Vajda Zsombor a PEA elnöke, Constantin-Florin Mituletu-Buica nevében arról beszélt, hogy az aláírt memorandum az első lépés a felek gyümölcsöző együttműködésének fenntartásában. Emellett hangsúlyozta: "ezután is közös erőfeszítéseket teszünk azért, hogy a választási gyakorlatot mindenki tovább tökéletesíthesse saját területén" - áll az NVI közleményében.

Románia Állandó Választási Hatósága az NVI-hez hasonlóan egy autonóm intézmény, amely biztosítja a választási folyamatok megszervezését és lebonyolítását, emellett a PEA hatásköre a romániai politikai pártok kampányköltéseinek átláthatóságát érintő ellenőrzésekre is kiterjed. A román hatóság és az NVI tudásmegosztása az együttműködés aláírását megelőzően is folyamatos volt, a két intézmény partnersége már többéves múltra tekint vissza - tudatta az NVI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!