Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

Belföld, 2020.02.13

Csütörtöki ülésén 15,328 milliárd forintos főösszeggel a közgyűlés elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését.

A rendeletet a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület tíz képviselője támogatta, a Fidesz négy képviselője nemmel szavazott, egyikük pedig tartózkodott.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) a vita során úgy fogalmazott, a város mögötti lobbierő jóval szerényebb, mint a korábbi években. Idén félmilliárd forinttal kevesebb adót szednek be, mint két évvel korábban, az önkormányzat pedig igyekszik takarékosan gazdálkodni.

Az ülésen ismertetett előterjesztés alapján a működési kiadásokat fedezik az erre szánt bevételek. A költségvetés 2,185 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétellel számol, telekadóként 315, építményadóként 715 millió forintot szedne be az önkormányzat.

Az önkormányzat idei költségvetéséből 5,856 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, felújításokra. Több középiskola, kollégium fejlesztését, valamint új könyvtár és tudásközpont létrehozását tervezik, a strand területén pedig csúszdaparkot és kempinget alakítanának ki. 1,571 milliárd forintos tervezett költségű beruházás a városi szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése. Uniós forrásból, mintegy 400 millió forintból 118 szociális bérlakás energetikai korszerűsítését is elvégezné a város.

A büdzsé tervezetéről készült könyvvizsgálói jelentés szerint a költségvetés megfelel a jogszabályoknak, de magas kockázatúként értékelték az ingatlanértékesítésből várt 636 millió forint bevételt, ahogy a korábban az önkormányzat által saját cégeinek nyújtott kölcsönök visszafizetését is, melyekből több mint félmilliárd forinttal számol a büdzsé.

Cseri Tamás (Fidesz) a hanyatlás, a megszorítás és az üres kassza költségvetésének nevezte az elfogadott büdzsét. Hangsúlyozta, a Márki-Zay Péter által alkotott költségvetés a város leépülésének immár megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, a Modern Városok Programból utoljára 2018 év elején hívtak le forrást. A polgármester immár két éve képtelen a már megnyert, a kormány által támogatott programokban előmozdulást elérni. A költségvetésben is csak néhány projekt előkészítése szerepel - tette hozzá.

A politikus leszögezte, Hódmezővásárhelyen elkezdődött a jövő felélése. Míg korábban akadt olyan esztendő, amikor 10 milliárd forintot meghaladó összeget fordított beruházásra azt önkormányzat, idén csupán 3,8 milliárdot szánnak erre.

Az önkormányzat jól láthatóan pénzbehajtásba kezdett. Megsarcolja a sportegyesületeket, megemeli az étkeztetési, a létesítményhasználati és a bérleti díjakat, a belépőket, s ezzel párhuzamosan csökkenti a lakosságnak szánt juttatásokat - mondta Cseri Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!