Elfogadták Győr idei költségvetését

Belföld, 2020.02.28

Elfogadta Győr idei költségvetését a város közgyűlése pénteken. A büdzsé 2,2 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2019-ben.

A képviselők 17 igen és négy tartózkodás mellett fogadták el a költségvetést, amely 45,9 milliárd forintos bevételi, valamint 53,5 milliárd forint kiadási főösszeggel számol.

A nem működési bevételi hiányt a tavalyi évi maradványból 6,7 milliárd forint igénybevételével, valamint 850 millió forint értékpapír-hasznosítási bevétellel fedezik. Hitelfelvételt nem terveznek, a tartalék pedig 650 millió forint.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a tervezetet sikerült úgy összeállítani, hogy az biztosítja a város életét azon a színvonalon, amelyet korábban az emberek megszoktak.

Kiemelte, hogy az idei költségvetésben szerepelnek jelölti programjának elemei is, így egyebek mellett Sárás városrész csatornázása az idei évben elkezdődik. Igény van arra is, hogy a közterületi csoporton belül létrehoznak egy közrendvédelmi csoportot, amely a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen lesz jelen a megyeszékhely utcáin. Erre százmillió forintot fordítanak.

A polgármester kitért arra is, hogy a lakás- és vízgazdálkodási alapba 2,2 milliárd forintot vissza kell pótolni, mert ez az összeg hiányzik. Ez olyan kiadása a városnak idén, amellyel korábban nem számoltak - fogalmazott.

Dézsi Csaba András elmondta azt is: még a kampányában ígéretet tett arra, hogy pártoktól, civil szervezetektől függetlenül minden olyan javaslatot támogatni szeretne, amelyek a város életében fejlődést jelentenek. A közgyűlésen ennek szellemében elfogadták Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezete elnökének javaslatait, aki egyebek mellett szorgalmazta, hogy hozzanak létre egy gazdaságvédelmi alapot, amellyel a tartósan munkanélküliek egészségügyi ellátásában segítenének.

A javaslat szerint légszennyezettség-mérő állomást alakítanak ki és létrehozzák az érdekegyeztető tanácsot.

Szeles Szabolcs (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, hogy átlátható, rendezett és felelős gazdálkodást kívánnak folytatni idén.

A legnagyobb bevételi forrásnak 2020-ban is a közhatalmi bevételek számítanak, amelynél 26 milliárd forinttal számolnak. Az állami támogatás mértéke 6,2 milliárd forint.

A költségvetés harmadát fejlesztésekre fordítják. Városüzemeltetésre és tömegközlekedésre egyaránt 1,4 milliárd forintot, köznevelésre és kultúrára hat-hat milliárd forintot, szociális területre pedig 1,2 milliárd forintot fordítanak. Az államnak 5,7 milliárd forint szolidaritási adót fizetnek - sorolta.

Dézsi Csaba András beszélt arról is, hogy a közgyűlésen megválasztották a város idei díszpolgárait és Pro Urbe-díjasait. Díszpolgári címet kap március 15-én Görbicz Anita kézilabdázó, Benkovich Ferenc és Berkes Gyula plébánosok. A Pro Urbe-díjat Kozma Endre a Régi Győr elnevezésű internetes oldal szerkesztője, Rákász Gergely orgonaművész, Sayour Amer kardiológus főorvos és Zsegora Csaba nyugalmazott iskolaigazgató vehetik át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!