Elfogadták Hódmezővásárhely költségvetését

Belföld, 2019.02.19

Elfogadta, 18,926 milliárd forintos főösszeggel a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését kedden a város közgyűlése.

A költségvetés tervezetét a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP-frakció tagjai támogatták, Márki-Zay Péter (független) polgármester és Kis Andrea (MSZP) alpolgármester és a Jobbik képviselője nemmel szavazott, egy szocialista képviselő tartózkodott.

A büdzsét a polgármester korábban kétszer terjesztette be, a javaslatot első alkalommal nem vette napirendre a közgyűlés, második alkalommal pedig nem volt határozatképes a testület.

A Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára döntöttek arról, hogy az önkormányzat nem vehet fel hitelt sem működési, sem fejlesztési célra. Csökkentették 30 százalékkal a helyi vállalkozások építményadóját, 300 millió forintot fordítanak a nagyon rossz állapotú járdák és utak korszerűsítésére, valamint két év alatt egy-egymilliárd forintból korszerűsítik a kórházat kétágyas, fürdőszobás, klímás kórtermeket kialakítva.

A polgármester az önkormányzati babakötvények fedezetére csoportosított volna át 700 millió forintot a kórház fejlesztésére szánt összegből, de ezt a javaslatot a többség nem támogatta.

Varga Jánosné könyvvizsgáló a vita során úgy fogalmazott, az előző évekhez viszonyítva jelentősen átalakult az önkormányzat költségvetése. A szakember megállapította, a városnak korábban jelentős - olykor az évi 2 milliárd forintot is meghaladó - működési többlete volt, amiből komoly beruházások valósultak meg. Az adóbevételek idén azonban jelentősen csökkennek. A fejlesztések forrását elsősorban pályázati támogatások biztosítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!