Elindul a vöröskereszt és a vérellátó szolgálat felsőoktatási versenye

Belföld, 2022.11.11

"Tegyél többet, légy véradó, legyél az egyetemed véradója!" mottóval indítja útjára a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös felsőoktatási véradókampányát, amelynek keretein belül egy egyetemek közti véradóverseny is újjáéled.

A két szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményében azt írja: fontosnak tartják a jövő véradói, a fiatalok, kiemelt fontossággal a felsőoktatásban tanulók megszólítását, véradói aktivitásának növelését.

A kampánnyal hosszú távra terveznek, céljuk, hogy a véradók táborához minél több új véradó, egészséges fiatal csatlakozzon, és ismerje fel a véradás nélkülözhetetlenségét a gyógyító munkában.

Kitértek arra, hogy egyre több felsőoktatási intézményben biztosítanak véradási lehetőséget a hallgatóknak. Akik intézményen kívül - lakóhelyen vagy például fesztiválon - adnak vért, arra kérik: jelezzék a véradási helyszínen melyik intézménynél van hallgatói jogviszonyuk, így az egyetem véradójaként történik a regisztrálásuk, hozzájárulva ezzel az intézmény sikeres véradóeredményéhez.

Ez azért fontos, mert a kampány másik eleme, hogy az elért véradási aktivitás elismeréseként évente egy felsőoktatási intézménynek díjat adományoznak, amelyet a magyar véradók napjához kapcsolódó rendezvényen hirdetnek ki és adnak át; első alkalommal 2023-ban.

A vér a gyógyításban nem pótolható mással, a véradó számára sem jár semmilyen anyagi ráfordítással, pusztán némi időt és figyelmet kell szentelni ennek az életmentő adományozásnak - hívták fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!