Elindult a Béke téri főgyűjtőcsatorna építése Budapesten

Belföld, 2020.09.14

Elindult a Béke téri főgyűjtőcsatorna építése Budapest XIII. kerületében - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A XIII. kerületi Béke tér környékén az utóbbi években jelentős ingatlanfejlesztések történtek, ennek következtében a szennyvízhálózat túlterheltté vált - írták.

Hozzátették: a klímaváltozás miatti rendkívüli esőzések során a túlterhelt hálózat már nem volt képes elvezetni a nagy mennyiségű vizet, gyakran öntötte el a területet az esővízzel keveredett szennyvíz. Ez jelentős anyagi károkat okozott, akadályozta a közlekedést és közegészségügyi kockázatot is jelentett.

A főként európai uniós támogatásból most megvalósuló, 3,668 milliárd forintos, az előző városvezetés alatt elkezdett projekt során a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő- és tehermentesítő csatorna épül, ami megoldást jelent a szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez.

A kiépülő új, korszerű főgyűjtőnek köszönhetően különösen szélsőséges időjárás esetén a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a szennyvíztisztító-telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába - tartalmazza a közlemény.

Karácsony Gergely főpolgármester a projekt nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy ez a beruházás élhetőbbé teszi a környéket a lakók számára és a környezetet is kíméli, a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöldfelületekre.

A főpolgármester kiemelte, hogy a jövőben minden fővárosi projektnél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, és a városvezetés minden döntését alárendeli a klímaváltozás elleni küzdelemnek - idézte a hivatal a városvezetőt.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a 30 fokos szeptember közepi hőmérséklet is mutatja: a klímakatasztrófa nemcsak távoli kontinensek erdőtüzeit jelenti, hanem a budapestieket is érinti. Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen pedig ilyen beruházásokkal lehet hatékonyan és környezetkímélően védekezni - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!