Elindult a jelölés a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra

Belföld, 2022.06.24

Harmadik alkalommal lehet jelölteket állítani a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjra, amelyekkel a kor kihívásaira praktikus és pragmatikus választ adó embereket ismeri el a Magyar Batthyány Alapítvány.

Az alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a két díjra július 31-ig bárki állíthat jelöltet.

"A gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat olyan emberek kaphatják, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik" - olvasható a kommünikében.

A díjak pénzjutalommal is járnak - írták.

A díjazottakat független szakmai bírálóbizottság választja ki, amelynek tagjai: Balog Zoltán fővédnök, a bizottság tiszteletbeli elnöke, református püspök, a zsinat lelkészi elnöke; Bogyay Katalin, a gróf Zichy Antónia-díj tavalyi nyertese, nagykövet, Magyarország korábbi állandó képviselője az Egyesült Nemzetek Szervezetében és annak tudományos és kulturális szervezetében (UNESCO); Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet főigazgatója; Fehér Éva, a Terrorelhárítási Központ főigazgatói főtanácsosa; Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke; Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész és J. Újváry Zsuzsanna történész, nyugalmazott egyetemi docens.

A Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjat, mert úgy vélték: a házaspár sorstörténete példaként áll a mindenkori magyar társadalom előtt.

A javaslatok a [email protected] e-mail címre küldhetők.

A díjakat az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, október 6-án adják át - közölte a Magyar Batthyány Alapítvány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!