Elkészült a geotermikus fűtési rendszer Szeged két városrészében

Belföld, 2021.03.31

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Szeged-Felsővároson és az Odessza városrészben, a beruházás mintegy 3,3 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője a fejlesztéseket bemutató szerdai online rendezvényen elmondta, a városban 28 ezer lakást és intézmény ellátó gázüzemű távfűtési rendszer működik. Az évente fölhasznált 27-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője.

Kilenc hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos beruházással építenek ki geotermikus fűtési rendszert, amely így - a reykjavíki után - Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Ennek köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása - közölte a szakember.

A hőenergia fogadása érdekében kazánházanként 100-200 millió forintos beruházást kell végrehajtani - tudatta Bozsó Gábor.

Az Odessza városrészben 2300, Felsővároson 3300 lakást lát el a következő fűtési szezontól hőenergiával az új rendszer. Ezek mellett befejezéséhez közeledik a Rókus és az Északi városrészben is a geotermikus fűtési rendszer kiépítése - mondta a szakember.

Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. divízió vezetője közölte, mindkét városrészben egy-egy csaknem 2 ezer mélységű termelő kutat fúrtak, amely percenként 2 ezer liter, 94-94 fokos termálvizet biztosít. Annak érdekében, hogy a vízadó rétegek nem merüljenek ki, a vizet a hőátadás után visszasajtolják. Az Odessza városrészben egy már korábban fúrt kutat újítottak föl, illetve egy újat fúrtak, Felsővároson kettő új visszasajtoló kutat alakítottak ki, ezek talpmélysége 1800-1900 méter.

Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert üzemeltető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője elmondta, az Odessza városrészben 7,5 kilométer, Felsővároson 2,1 kilométer vezetéket fektettek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a termálvizet, ahol kettő körön keresztül lemezes hőcserélőkön adják át az energiát. A fűtés mellett - az időjárási viszonyok függvényében - a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!