Elpusztult egy Bütykös hattyú a Szeged Plazanál, ne etessük a vízimadarakat

Belföld, 2022.11.21

Szomorú látvány fogadta azokat, akik vasárnap kora délután a Szeged Plaza mögött található Búvár-tónál sétáltak, egy elpusztult Bütykös hattyú tetemére lehettek figyelmesek.

Bütykös hattyú Azt nem lehet tudni pontosan, hogy a hattyú mitől pusztulhatott el, hiszen erre csak egy mindenre kiterjedő boncolás deríthetne fényt, azonban sokan etetik a vízimadarakat a környéken, amellyel kifejezetten rosszat tesznek a madaraknak. Sokan nincsennek ezzel tisztában és száraz kenyérrel etetik a vízimadarakat, ottjártunkor is ezt tapasztaltuk. A hazánkban őshonos hattyú egy időben teljesen kipusztult, majd újra visszatelepült.  

A vízimadarak etetése ellen egyébként már régóta kampányol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Orbán Zoltán szóvivő a kérdésünkre elmondta, hogy a Bütykös hattyú őshonos hazánkban, arról azonban nincsen pontos adat, hogy összesen mennyi hattyú van Magyarországon, csak azokról a példányokról van némi információ, amelyek gyűrűzve vannak, de az is lehet, hogy a hétvégén Szegeden elpusztult példány máshonnan, adott esetben Lengyelországból érkezett. Annak, hogy az állat elpusztult több oka is lehet, a bélrendszeri gyulladás mellett lehet egyéb betegség, illetve idős kor is.  

Az MME álláspontja szerint a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorhatja veszélybe az állatokat, amely ellen világszerte küzdenek a természetvédelmi szervezetek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat, amelynek számos oka van:

  • kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést (ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen);
  • növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek, mindenekelőtt az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését;
  • a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, helyi patkányinváziót okoz, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét;
  • a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti, akár röpképtelenné (!) téve a madarakat (angyalszárny-betegség);
  • önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz;
  • rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

A vízimadarak etetése sajnos sok esetben problémaspirálként jelentkezik, az etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek tovább etetik őket, majd egyre több madár jelenik meg a helyszínen és ahol sok madár zsúfolódik össze, ott nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki betegségek is, lefertőzik egymást az állatok.  

Mint szerkesztőségünk megtudta, a madárinfluenza jelenleg nem okoz jelentős problémát, viszont tavaly például az Izraelben telelő daru állományt alaposan megtizedelte a betegség.  

Összegezve, sajnálatból se etessük a vízimadarakat, minden szempontból rosszat teszünk vele az állatnak.  
(Webrádió)

Galériánk

Bütykös hattyú Bütykös hattyú
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!