Emmi: a kormány kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett

Belföld, 2019.03.19

A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, mivel a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Ezt arra reagálva közölték, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a kormány fellebbezését abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt. Az elmarasztaló ítélet így jogerőre emelkedett, esetleges kártérítésről azonban csak később döntenek. Az EJEB tavaly októberi elsőfokú ítéletében kimondta: a hatóságok megsértették a felperesek, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cégek - a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. - jogait, mivel az átalakítás tisztességtelen terheket rótt rájuk, megfosztva e cégeket korábbi vevőkörüktől, a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.

Az Emmi közleményében emlékeztetett: az EJEB a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt indított eljárást. Hangsúlyozták, hogy a tankönyvellátás egységesítésével az iskolákban kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történik a tankönyvek kiválasztása és megrendelése, és nem a piac nyomására.

Úgy fogalmaztak: "A szolgáltatás ma már nem a profitszerzésről szól."

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a tankönyvellátás megújult rendszere tette lehetővé a ingyenes tankönyvprogramot is, amelynek köszönhetően az 1-9. évfolyamos diákok ingyen kapják a tankönyvet. A 2020/21-es tanévtől pedig már minden általános és középiskolai évfolyam ingyenesen kapja a tankönyveit - közölte az Emmi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!