Emmi: a tárca mentette meg a bezárástól a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot

Belföld, 2019.04.25

"A napokban megjelent álhírekkel szemben" az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mentette meg az azonnali bezárástól az egyébként nem állami fenntartású, buddhista közösség által alapított, sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot - írta a tárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Közlésük szerint erre úgy került sor, hogy azonnali, előre hozott támogatásban részesítették az intézményt, amelynek a hatályos köznevelési szerződés összegén felül további 23,5 millió forint támogatást biztosítottak a tanév sikeres lezárása érdekében.

"A tárca nyitott arra, hogy állami fenntartásba vétellel garantálja az iskola további működését, ezt azonban csak a gimnázium jelenlegi fenntartójának kérésére teheti meg" - emelték ki.

Azt írták, az intézményt fenntartó Dzsaj Bhím Triratna Buddhista Közösség januárban azzal fordult a minisztériumhoz, hogy az iskola súlyos anyagi nehézségekkel küzd, és amennyiben nem kap azonnal további támogatást, márciusban kénytelen lesz bezárni.

"Ez a pénzügyi helyzet annak ellenére alakult ki, hogy a jogszabály alapján járó támogatásokon felül az intézményfenntartó jelentős, további állami támogatást kapott": mint minden magánintézmény, jogosult a bértömegalapú állami támogatásra, ezenfelül köznevelési szerződés alapján évente plusz 34,5 millió forintot kap, így kiemelt finanszírozásban részesül. Ez a szerződés jelenleg is hatályos. Az iskola kollégiumfejlesztésre is kapott korábban 100 millió forintot a tárcától - írták.

A közlemény szerint az állam felelősen ügyel a gimnázium fontos tevékenységének továbbvitelére. A minisztérium jelezte: mivel a fenntartó a kiemelt finanszírozás ellenére is folyamatosan anyagi nehézségekkel küzd, és jelentős tartozásokat halmozott fel, az intézmény jövője szempontjából az állami fenntartás lenne a megoldás.

Amennyiben az iskola ezen megoldás mellett dönt, a tankerületi feladatellátás rendszerében az Emmi garantálni tudja a működését, "természetesen a jelenlegi tanári állomány, a jelenlegi pedagógiai program és az intézményre jellemző sajátosságok megtartásával együtt".

Az állami fenntartásba vételre tehát csak a gimnázium fenntartójának kérésére kerülhet sor - összegzett a minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!