Emmi: nem lehet külön díjfizetéshez kötni a szülők gyermekük melletti kórházi tartózkodását

Belföld, 2019.02.13

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyetértett azzal, hogy a szülők gyermekük melletti tartózkodását a kórházakban nem lehet külön díjfizetéshez kötni, és azzal is, hogy szükség van az elhelyezés körülményeit, komfortfokozatát rögzítő általános szabályozás létrehozására, aminek a kidolgozását a minisztérium megkezdte - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Emmi egyetért az Alapvető Jogok Biztosának a sajtóban kedden megjelent ajánlásaival, amelyeket a kórházi ellátásra szoruló gyermekeket kísérő szülők benntartózkodásának lehetőségeivel kapcsolatban fogalmazott meg.

Hozzátették, az érintett kórházak esetében már eddig is jelentős összeggel támogatták a gyermeküket kísérő hozzátartozók elhelyezését. Jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosítja a 14 év alatti gyerekek hozzátartozói, a szoptatós anyák és a fogyatékkal élők kísérői számára a kórházban tartózkodás feltételeit.

2018-ban ezt az ellátást több mint 44 000 hozzátartozó vette igénybe, amire az állam összesen 621 millió forintot költött - írták.

Székely László, az alapvető jogok biztosa keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, módosulhat a gyermekeket kezelő kórházak házirendje, nem lehet díjfizetéshez kötni a szülő benntartózkodását az intézményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!