Erdő Péter: az Eucharisztikus Kongresszus fontos üzenetet képviselt korunk egyháza számára

Belföld, 2021.09.26

Elutasítás helyett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tapasztalt "szelíd egységet" szorgalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében, aki a vértanú Szent Istvánról elnevezett, a római magyarok templomaként ismert bazilikában mutatott be misét vasárnap.

Erdő Péter a napi evangéliumi szakaszhoz fűzött homíliájában a krisztusi közösségről beszélt. Úgy vélte, bátran ki kell mondani, hogy Krisztus egyháza nem zárható földi határok közé. Hozzátette, hogy a Krisztussal való kapcsolatot tekintve senki sem lehet "közömbös": személyes kapcsolatról van szó, van aki találkozik Krisztussal, van aki elutasítja, de "ilyenkor nem létezhet semlegesség".

Kijelentette, amikor egy szervezethez, közösséghez tartozunk, akkor Jézus fontosabbnak tekinti az emberi viselkedés lényegi tartalmát, mint a címkét vagy az elnevezést.

"Ezért nem helyesli azt a szűkös gondolkodást, amely elutasítja és nem becsüli meg azokat, akik nem tartoznak a mi csoportunkhoz. Sokszor átéljük ezt a helyzetet plébániai vagy lelkiségi csoportjainkban. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy aki nem jár a mi baráti társaságunkba, kiránduló csoportunkba, különleges összejövetelünkre, az nem is igazi keresztény vagy katolikus (..) Lehet, hogy messziről érkeznek. Lehet, hogy a valláshoz most kezdenek félénken visszatérni" - mondta Erdő bíboros.

Hálát adott a szeptember 5. és 12. között Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért (NEK), amelyet a magyar katolikus egyház története felejthetetlen eseményének nevezett.

"Mert az Eucharisztia körül különböző stílusok, lelkiségi mozgalmak, nemzetiségek gyűltek össze szép harmóniában, olyan szelíd egységben, amire még a nem katolikus keresztények is felfigyeltek (..) Fontos üzenet ez korunk egyháza számára. Nem a saját struktúráinkra kell a legtöbb figyelmet fordítanunk, hanem magára Krisztusra, aki bizalmat, erőt, derűt ajándékoz szorongástól és acsarkodástól kínzott korunk számára" - jelentette ki a bíboros.

A Mindszenty József bíboros egykori címtemplomaként ismert Santo Stefano Rotondo bazilikában bemutatott misén Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Német László megyéspüspök, a vajdasági Nagybecskereki Egyházmegye főpásztora, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egyik új alelnöke, Tóth Tamás az MKPK titkára, Kocsis Fülöp görög katolikus érsek, metropolita, valamint a Rómában szolgáló magyar papok koncelebráltak.

A misén többek között részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. ,
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!