Erdő Péter: mindenszentek ünnepén megélhetjük a gondviselésbe vetett bizalmat

Belföld, 2020.10.31

Halottak napján és mindenszentek ünnepén "nemcsak a halál miatti félelmet, hanem az isteni gondviselésbe vetett bizalmat is megélhetjük" - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.

A bíboros kiemelte: mindenszentek ünnepe emlékeztet rá, hogy a halál után nem a megsemmisülés következik, hogy az "örök boldogságba kaptunk hivatást", és ezen az úton "a szentek előttünk járnak". A világjárvány miatti szorongással terhelt időszakban ezért különösen vigasztaló ez az ünnep - mondta.

Kitért arra: az ünnepek idején a katolikus templomokban megtartják a szentmiséket, de - ahogy eddig is - a híveknek, a szertartást vezető papnak és a ministránsoknak is be kell tartaniuk a szigorú biztonsági előírásokat.

Hozzátette: elhunyt szeretteikért otthon is gyertyát gyújthatnak és imádkozhatnak azok, akik nem tudnak vagy nem szeretnének közösségbe menni. "Imádságunk segíti az elhunytakat, hogy a tisztulás állapotából az örök boldogságra jussanak" - fogalmazott.

A bíboros ismertette: a járvány miatt a Szentszék egész novemberre kiterjesztette a szokásos esetben halottak napján, illetve az azt követő héten elnyerhető teljes búcsút, hogy ezzel is mérsékeljék a zsúfoltságot a templomokban, sírkertekben és urnatemetőkben.

Erdő Péter szólt arról, hogy a kórházakban ápolt koronavírusos betegek, elsősorban a haldoklók lelkipásztori ellátását az összes előírás megtartásával, a lehető legnagyobb óvatosság mellett igyekeznek megszervezni, ahol ezt a kórház engedi, és a beteg kéri. Megjegyezte, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében ehhez a kórházi engedély mellett külön egyházi jóváhagyás is szükséges.

Elmondta: az egyház különbséget tesz a szentségek között, és különösen járványok idején hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a keresztség és a bűnbánat szentsége, illetve a szentségi feloldozás. Ebben az időszakban ezért, amikor senki sem tudhatja, mikor fertőződik meg és mennyire súlyosan betegíti meg a vírus, különösen fontos mindenkinek "rendezni a lelki állapotát", hogy "tiszta szívvel állhasson Isten előtt".

A járvány, a szembesülés az emberi élet törékenységével mindig "alkalom a megtérésre", arra, hogy "csak a legfontosabb dolgokra figyeljünk". Így volt ez a régi, nagy járványok idején és így van ma is - tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter mindenszentek napján, vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában misézik, hétfőn, halottak napján este a józsefvárosi Szent József-templomban mutat be szentmisét és imádkozik a koronavírusjárványban elhunytak lelki üdvéért és a betegek gyógyulásáért.

November 1-jén, mindenszentek napján ünnepli a katolikus egyház az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!