Escape van: Szegeden járt a holland rendőrség szabadulószobája

Belföld, 2022.09.24

A kizsákmányoló emberkereskedelemre, valamint arra hívta fel a figyelmet a holland rendőrség szabadulószobának berendezett lakóautója, hogy hogyan tudunk segíteni a prostitúcióra kényszerített áldozatoknak.

Escape van Szombaton Szegeden vendégeskedett a holland rendőrség által berendezett lakóautó, amely egy rendkívül aktuális és szomorú tendenciára hívja fel a figyelmet. Az Európai Unió egyes tagállamaiban, így Hollandiában is küzdenek az emberkereskedelem ellen, hiszen rengeteg lányt kihasználnak, hogy azután kizsákmányolják őket, jellemzően prostítúcióra kényszerítik a becsapott fiatalokat. Mint a holland rendőrség a helyszínen jelen lévő tagja kérdésünkre elmondta, számos lányt csábítanak ki külföldre, így Hollandiába is hamis ígéretekkel, majd prostitúcióra kényszerítik őket. Jellemzően bulgár, magyar és román fiatal lányokat hálóznak be csalfa módszerekkel, hamis ígéretekkel.  

A holland rendőrség berendezett lakókocsijában Nóra történetét ismerhették meg azok, akik kipróbálták a szabadulószobát, pontosabban szabaduló lakóautót. Az Escape van projekt egyébként a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével valósulhat meg Magyarországon, így Szegeden is. Visszatérve Nóra történetére, a fiatal lányt becsapták, hamis ígéretekkel előbb Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítették prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően menekült meg kizsákmányolójától. A nemzetközi megmozdulás célja az emberkereskedelem áldozatainak "láthatóvá" tétele.  

A holland egyenruhások mellett természetesen a megyei Bűnmegelőzési Osztály munkatársai is prevenciós beszélgetéseket folytattak az érdeklődőkkel. Aki kipróbálta az egyedülálló lakóautót, annak 10 perce volt arra, hogy segítsen kimenteni Nórát fogvatartói karmai közül.  

Hollandiában egyébként csak a piroslámpás negyedekben engedélyezett a prostitúció, a kelet-európai blokk tagországai közül egyértelműen a román lányokból van a legtöbb. A trend némiképp megváltozott, magyar és bulgár hölgyből kevesebb, míg a román lányokból egyre több van Hollandiában, akik közül számos szenved emberkereskedők karmai között.  

Az Escape van projekt az alábbi helyeken fog felbukkanni a következő napokban Magyarországon:

Hétfő: Szolnok
Kedd: Debrecen
Szerda: Nyíregyháza
Csütörtök: Miskolc
Péntek: Budapest

(Webrádió)

Címkék

Escape van

Galériánk

Escape van Escape van Escape van
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!