EU-csúcs - DK: Orbán Viktor Brüsszelben szembement a magyar parlament döntésével

Belföld, 2020.07.31

Az ellenzéki pártok támogatják a Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezését rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amit azért kezdeményeznek, mert szerintük a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Dobrev Klára DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő.

Közölte: az aláírások összegyűltek, vagyis az Országgyűlés egy rendkívüli ülésnapon fogja megvitatni, "hogy Orbán Viktor hogyan bukhatott ekkorát Brüsszelben".

Emlékeztetett: országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt, amellyel ugyanakkor Dobrev Klára szerint a miniszterelnök "saját magának állított csapdát".

A határozat értelmében a kormányfő az EU-csúcson nem támogathatta volna a büdzsét vagy a válságkezelő programot - mondta Dobrev Klára, aki szerint nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését összekötötték a jogállami működéssel, és nem jutott érvényre az az elv, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

A DK ezért a parlamentben vitatná meg az Európában született döntést, azt, hogy a magyar miniszterelnök abban milyen álláspontot képviselt, és a korábban elfogadott országgyűlési határozatot is módosítanák. Utóbbi célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye. A kormányt is felkérnék, hogy a jövőben tartózkodjon "a jogállam további lebontásától", valamint az olyan lépésektől, amelyek felvetik a korrupció gyanúját az uniós források elköltése során.

Az Országgyűlés honlapján közzétett dokumentum szerint a DK az ülést jövő hétfőre indítványozta.

A politikus kérdést kapott azon sajtóhírről, amely szerint egyeztetett Dull Szabolccsal, az Index hírportál menesztett főszerkesztőjével. Azt felelte: az Európai Parlament jelentést készít a magyar média helyzetéről, ezért tucatnyi főszerkesztőtől, kutatótól, illetve civil szervezettől kért javaslatot a témában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!