EU-tisztújítás - Gulyás: az alkalmasság fontosabb, mint a sietség

Belföld, 2019.06.27

Magyarország érdekelt abban, hogy az európai uniós intézményeknek mielőbb legyen vezetőjük, de a jelöltek alkalmassága fontosabb, mint a sietség - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, konszenzust hozzanak létre, és egyetlen országot sem támadtak meg, hanem korrekt viszonyt ápolnak velük. A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak - jelentette ki.

Manfred Weberről a tárcavezető elmondta: az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje megszavazta a Sargentini-jelentést és sértő kijelentéseket tett Magyarországról, ezért esetében a minden kormány iránt elvárható tisztelet feltétele nem áll fenn.

Úgy látja, lehetséges és előnyös lenne, ha a tagállamok nem egy, hanem az összes uniós intézmény vezetőjéről határoznának, ezért tanácskoznak vasárnap, még az Európai Parlament alakuló ülése előtt. Ha ugyanis olyan döntést akarnak, amely valamennyi intézményi vezetőre kiterjed, akkor erre legkésőbb vasárnap van lehetőség - tette hozzá.

Megjegyezte: nincs akadálya, hogy érdemi döntések szülessenek vasárnap, és ha korábban a csúcsjelölti rendszer nem nehezítette volna a döntéshozatalt, előbb is születhetett volna döntés.

A miniszter közölte: a lehetséges intézményi vezetőkről van közös álláspontja a visegrádi országoknak, megvannak azok az emberek, akiket tudnának támogatni, az egyik ilyen Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, de vannak más elfogadható személyek is. Meg kell teremteni a politikai egyensúlyt is, ezért ha az Európai Bizottság elnöke néppárti lesz, az Európai Tanács elnöke valószínűleg nem az EPP-től érkezik majd - magyarázta.

Kitért arra: Magyarországon az ellenzék és a Soros család fiatalabbik tagja részéről hallani, hogy az EU-t is bevonnák a magyar kormány elleni harcba. Soros György fia rágalmazza az országot, úgy tűnik, "szeretne édesapja nyomdokaiba lépni", beszéde bizonyítja, hogy továbbra is a magyar kormány elleni küzdelem a cél, és ehhez használják fel a CEU ügyét - mondta a miniszter, Alex Sorosnak a CEU diplomaosztóján tett kijelentéseire utalva.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hozta a kormány nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes testületének (GRECO) jelentését Magyarországról, Gulyás Gergely kijelentette: néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a dokumentumot a kormány válaszával és észrevételeivel együtt.

Azzal kapcsolatban, hogy a bíróság elutasította Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő kiadatását, a miniszter kijelentette: tiszteletben tartják a bíróság döntését. A jogszabályok egyértelműen rögzítik, mire jogosult egy menekült, Nikola Gruevszki sem élvez különleges státust - közölte.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klímavédelem tekintetében mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet, szeretne tisztább környezetet, élhetőbb klímát, ezért rögzítették a 2030-ra vállalt célokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Van értelme a további csökkentésnek, de ez atomenergia nélkül lehetetlen, az uniós költségvetésben megfelelő ösztönzők kellenek a tagállamok számára, továbbá figyelembe kell venni a globális felelősséget, közösen kell megállapodni a több nagy szereplővel - sorolta.

Egy a szíriai rendezésre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: Magyarország minden támogatást szívesen megad a térség stabilitásához és a migráció megfékezéséhez, ezért is támogatják az ottani keresztény és nem csak keresztény közösségeket.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!