Évek óta csökken a bűncselekmények száma Zalában

Belföld, 2019.06.20

Az elmúlt négy évben több mint 30 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Zalában, a nyomozások eredményessége jóval meghaladja a 60 százalékot - közölte a Zala Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén elhangzott éves beszámolójában a megyei rendőrfőkapitány.

Sipos Gyula azt mondta: 2015-ben még több mint hatezer volt a bejelentett bűnesetek száma, tavaly ez a szám már nem érte el a négyezret. Az élet elleni bűncselekmények, a testi sértések száma nagyjából változatlan évek óta, de ezek az indulati, sokszor ittasan elkövetett esetek kevésbé megelőzhetők, és nem szüntethetők meg teljesen, az eredményes felderítésük azonban folyamatosan javul.

A közrend és a közbiztonság elleni bűncselekmények között a garázdaság a jellemző, a csoportos esetek megelőzésére hatékonynak bizonyult a nemrég felállított lovas-kutyás csoport működtetése a nagyobb rendezvényeken - jelezte a főkapitány.

A vagyon elleni bűncselekmények között négy év alatt 50 százalékkal mérséklődött a lopások száma, a betöréseké csaknem a harmadára esett vissza. Ezekben a nyomozások eredményessége a négy évvel korábbi 29-ről a múlt évre már 50 százalékra emelkedett.

Sipos Gyula kitért arra is, hogy jelentősen nőtt az utóbbi négy év alatt a helyszíni bírsággal sújtott személyek száma Zalában. Míg 2015-ben több mint 11 ezer embernek kellett helyszíni bírságot fizetnie, addig tavaly már 21 ezer fölé emelkedet a számuk, az átlagos bírságösszeg pedig meghaladta a 13 ezer forintot.

Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány helyettese felszólalásában arra utalt, hogy 2010-ben mintegy 450 ezer bűncselekmény történt Magyarországon, ez a szám a múlt évre 180 ezer körülire csökkent. Ebben a zalai rendőrök is jelentős eredményeket értek el, egyes helyi kezdeményezéseiket pedig országos szintre is kiterjesztették - jelezte.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a szervezet múlt évi tevékenységéről beszámolva arról beszélt, hogy viszonylag nyugodt évük volt, mert kevesebb beavatkozásra volt szükség, és nem voltak több napig elhúzódó eseménysorozatok a megyében.

Zalában 2018-ban összesen 1664 bejelentést történt káresetről, ebből 1306 esetben kellett beavatkozni. Leginkább a szabadtéri tűzesetek számának komoly visszaesése miatt 2017-hez képest a múlt évben 64 százalékkal visszaesett a tűzesetek és 75 százalékkal a műszaki mentések száma Zala megyében - jelezte a katasztrófavédelem megyei igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!