Fáklyás felvonulással emlékezett Budapest egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd

Belföld, 2018.11.17

Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este.

Az MSZP megemlékezése a főváros napján Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt, hogy minek nem szabad megtörténnie.

Felelevenítve 145 év történelmét Molnár Zsolt arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat! - tette hozzá.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője úgy fogalmazott: az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Budapest sokszínű multikulturális és befogadó város lett, amelyet az itt lakók tettek sikeressé - mondta.

Szerinte veszélyben van Budapest, a főváros fejlődése az elmúlt nyolc évben megtorpant. A budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit - hangoztatta Horváth Csaba.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első.

Hozzátette: addig kell küzdeni, amíg ki nem harcoljuk a Budapest-törvényt, amely garantálja Budapest szabadságát, az állam, a kormány és a főváros közti munkamegosztást, valamint az ehhez tartozó forrásokat.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke közölte, azt ünnepeljük, hogy Pest, Buda és Óbuda polgári közösséggé vált. A Szabadság híd pedig azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze.

Kiemelte: mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk.

A jövő őszi önkormányzati választásról szólva azt mondta: az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után a város polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását.

Karácsony Gergely szerint a következő főpolgármesternek a budapestiek főpolgármesterének kell lennie, és nem a Fidesz elnökével, hanem a budapesti polgárokkal kell megállapodást kötnie.

Úgy fogalmazott: azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe.

A beszédeket követően a Szabadság híd pesti hídfőjénél összegyűlt néhány tucat ember a két párt politikusaival közösen egy "Szabad Budapestet!" molinóval és fáklyákkal vonult át a hídon a pestiről a budai oldalra.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az MSZP megemlékezése a főváros napján Az MSZP megemlékezése a főváros napján
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!