Fejlesztik a szennyvízelvezetési és -tisztítási rendszert Jászszentlászlón

Belföld, 2023.02.01

Közel másfél milliárd forint európai és kormányzati támogatással fejlesztik a szennyvízelvezetési és -tisztítási rendszert Jászszentlászlón, amely Szank szennyvízkezelését is ellátja.

Nagy András, Jászszentlászló független polgármestere az MTI-nek elmondta: az országban a hasonló nagyságrendű települések sorában 1995-ben az elsők között épült Jászszentlászlón szennyvíztisztító telep és hozzá gravitációs rendszerű, az egész települést ellátó csatornahálózat.

Emlékeztetett: a kezdetekkor a településen élők mintegy 80 százaléka kapcsolódott a hálózatra, a kétezres évek elejére pedig szinte már mindenki. A szomszédos község, Szank 2001-ben csatlakozott a hálózatra, ahonnan az összegyűjtött szennyvíz egy 7,4 kilométer hosszú vezetéken keresztül jut a szennyvíztisztító telepre.

A polgármester kiemelte: az elmúlt, közel három évtizedben jelentősen leromlott a rendszer műszaki állapota, illetve a telep elérte kapacitásának a határát. Egyre több üzemzavar, egyre több lakossági bejelentés érkezett az önkormányzat, illetve az üzemeltető felé a mindennapos dugulások és bűz miatt. A telep alkalmatlanná vált az előírt feladatokra, nem tudta a tisztított szennyvízre vonatkozó határértékeket betartani, ezért 2015-től rendszeressé váltak az üzemeltetőre kiszabott bírságok.

A tulajdonos önkormányzat az üzemeltetővel közösen 2017 végén egy új szennyvíztisztító építése mellett döntött. Nagy András elmondta: az 1,442 milliárd forintos beruházás finanszírozásához Jászszentlászló és Szank önkormányzata 1,350 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozza.

A fejlesztés keretében megvalósul a szanki átemelők teljes felújítása, illetve a szanki szennyvizet közvetlenül a tisztítóműre juttató csatornaszakasz és egy korszerű, naponta 512 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telep megépítése. A munka várhatóan decemberben fejeződik be.

A polgármester hangsúlyozta: az új telepen a mai kornak megfelelő szennyvíztisztítási technológát alkalmaznak majd, amely egy komposztálóval is kiegészül. A mintegy 150 ezer köbméter szennyvíz megtisztítása után keletkező több száz tonnányi szennyvíziszapot korszerűen kezelik, a keletkezett komposztot pedig a mezőgazdaságban hasznosítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!