Feljelentést tett a Tiszán és mellékfolyóin érkező kommunális hulladék miatt a Jobbik

Belföld, 2021.02.10

Környezetkárosítás miatt feljelentést tett a Tiszán, a Krasznán és a Szamoson érkező kommunális hulladék miatt a Jobbik - jelentette be az ellenzéki párt két politikusa sajtótájékoztatón szerdán.

Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés képviselője a nyíregyházi ukrán konzulátus előtt tartott eseményen elmondta, a feljelentést ugyan ismeretlen tettes ellen tette meg a párt, de a bizonyítékaik alapján egyértelmű, hogy a folyókat évek óta szennyező hulladék Ukrajnából és Romániából érkezik.

Szavai szerint az elmúlt húsz év "diplomáciai udvariaskodása" sehová nem vezet, a környezetszennyezés megállítása érdekében indított tárgyalások és intézkedések pedig eredménytelenek.

Utalt arra, hogy a kormánynak vannak törekvései a vízfelszínen úszó hulladék leszedésére, de - tette hozzá - ez csak szükségmegoldás és kárenyhítés, a szennyezést nem szünteti meg.

"Felszólítjuk a magyar lakosságot, hogy ha tehetik, a rájuk eső szemetet zsákokba gyűjtsék össze és adják vissza a szennyező ország képviselőinek vagy a szennyező országnak!" - közölte Adorján Béla.

Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője elmondta, a környezetkárosítás miatt megtett feljelentés ügyében a Legfőbb Ügyészség rendelt el nyomozást. Hozzátette, a magyar kormány az elmúlt húsz évben semmilyen lépést nem tett a szennyezés felszámolására, valamint a kármentesítés költségeinek megtérítését sem kérte a szennyező országoktól, holott erre a nemzetközi egyezmények szerint lenne lehetősége.

A Jobbik a konkrét szennyezés ügyében a büntetőjogi felelősség megállapítását, valamint a nemzetközi szerződések betartását, és önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását követeli - mondta Gyüre Csaba.

A tájékoztatót követően az ellenzéki politikusok két, a Tiszából kiszedett hulladékkal megtöltött zsákot helyeztek el az ukrán konzulátus bejáratánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!