Felmentették az egyik szegedi önkormányzati cég korábbi vezetőjét a Mars téri beruházás ügyében indult perben

Belföld, 2023.02.02

Harmadfokon, jogerősen felmentette a Szegedi Ítélőtábla szerdán a Szegedi Vásár és Piac Kft. korábbi vezetőjét a Mars téri piac rekonstrukcióját megelőzően az egyik pavilon áthelyezésével elkövetett rongálás vádja alól - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

Bíróság Egy ruházati cikkeket árusító butik tulajdonosa pótmagánvádlóként jelentős kárt okozó rongálás miatt indított pert az önkormányzati cég vezetője ellen. A perben első fokon - a Szegedi Járásbíróságon - felmentő ítélet született, amelyet másodfokon a Szegedi Törvényszék megváltoztatott, bűnösnek mondta ki a férfit, és megrovásban részesítette.

A város és az önkormányzati cég konzorciuma uniós támogatást nyert a legnagyobb szegedi piacnak helyet adó Mars tér rekonstrukciójára. Az árusítóhelyekre vonatkozó bérleti szerződést 2005 októberében felmondták, majd miután a felszólítások ellenére a terület kiürítése nem történt meg, az önkormányzat pert indított ennek érdekében.

Mielőtt azonban az ügyben jogerős ítélet született volna, a vádlott cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely, közte a pótmagánvádló pavilonjának áthelyezésére. A pótmagánvádló pavilonjának daruval történő áthelyezése közben azonban annak szerkezete megnyílt, majd összedőlt, így funkcióját elvesztette.

A törvényszék elmarasztaló ítélete ellen a vádlott és védője egyaránt elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentésért jelentett be fellebbezést. A pótmagánvádló és jogi képviselője pedig súlyosítás - börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabása - érdekében élt jogorvoslattal.

A táblabíróság jogerős ítéletének indokolása során Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, a vádlott a pavilonok áthelyezése során kifejtett magatartása nem volt sem jogellenes, sem a társadalomra veszélyes, erre tekintettel nem valósított meg bűncselekményt. Ezért a harmadfokon eljáró Szegedi ítélőtábla a vádlottat - bűncselekmény hiányában - felmentette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!