Felvételi - Csaknem háromezer elsőéves kezdheti meg tanulmányait a MATE képzésein

Belföld, 2022.07.25

Csaknem háromezer elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint 2555 magyar és várhatóan több mint 400 külföldi elsőéves hallgatóval indul a szeptemberi tanév. Közülük 1424-en az agrár- és élelmiszertudományi képzésekre nyertek felvételt.

Azt írták: a legmagasabb létszámmal, 227 hallgatóval a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, melyet 192 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés követ. Az élelmiszermérnöki alapképzésen 174-en, a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzésen 146-an, míg a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésen 105-en kezdik meg tanulmányaikat.

Kitértek arra is, hogy idén "rendkívüli érdeklődés" volt a Kaposvári Campus gépészmérnöki alapképzése iránt is, amelyet a város és a térségi piaci szereplők igényei alapján tavaly szeptemberben indítottak először. Volt olyan hallgató, aki 474 ponttal tudott bekerülni az intézményben induló képzésre.

A nappali tagozatra felvett hallgatók aránya intézményi szinten 8 százalékkal nőtt: míg 2021-ben ez a szám 47 százalék volt, addig idén már 55 százalék.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 959-en, a Budai Campusra 708-an, a Kaposvári Campusra 445-en, a keszthelyi Georgikon Campusra 208-an, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra pedig 235-en nyertek felvételt.

A MATE stratégiai céljaival összhangban tovább erősödik a külföldi hallgatók képzése, így a jelenlegi adatok alapján várhatóan az elsőéves hallgatók 16 százaléka külföldi állampolgárságú lesz. "A nemzetközi ösztöndíjprogramok segítségével, valamint a határon túl képzési helyeken továbbtanuló fiatalokkal együtt tehát több mint 3000 gólya kezdheti meg tanulmányait a MATE felsőoktatási szakképzési, alap- és mesterszakjain" - emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a MATE szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre - többek közt az unikális pálinkamester vagy a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadó képzésekre - augusztus 12-ig lehet jelentkezni a MATE honlapján - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!