Felvételi - Semmelweis: több mint kétezer hallgatót vettek fel

Belföld, 2020.07.24

A Semmelweis Egyetemre (SE) 2102 hallgatót vettek fel, az orvos- és egészségtudományi területen 2020-ban is az SE képzésein a legmagasabbak a pontszámok - közölte az egyetem csütörtök este az MTI-vel.

Hermann Péter oktatási rektorhelyettes szerint a koronavírus-járvány hatása a felvételi ponthatárok alakulásán is érzékelhető, országosan kicsit alacsonyabbak a pontok minden intézményben, mint 2019-ben voltak. Ugyanakkor hozzátette: a legjobb képességű hallgatók kerültek be hozzájuk.

Az általános orvostudományi karon a 2019-es 442 ponthoz képest az állami ösztöndíjas képzésre 425, az önköltséges képzésre 430 pont kellett - ismertette Kellermayer Miklós, a kar dékánja. A karon szeptemberben 414 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

Lám Judit, az egészségügyi közszolgálati kar általános dékánhelyettesének a közleményben olvasható ismertetése szerint a kar egy alap- és két mesterképzésére 95 jelentkező került be a felvételi eljárás ezen szakaszában. Az egészségügyi szervező szakra 291 ponttal 26-an jutottak be, az 50 férőhely feltöltéséhez pótfelvételit is hirdetnek majd.

Az egészségügyi menedzser és a szociális munka mesterszakokra más pontozási rendszer érvényes, mint az alap- és osztatlan képzéseken. Előbbire 45-en, utóbbira 24-en nyertek felvételt. A kar mesterképzéseire a 2019-ben felvettekkel azonos számú hallgató jutott be idén is, a fennmaradó helyeket a pótfelvételin tölti fel a kar - tette hozzá.

Vingender István, az egészségtudományi kar oktatási dékánhelyettese arról tájékoztatott, hogy a kar több mint 20 képzésén 1226 hallgató tanulhat szeptembertől. Noha 2019-hez képest kevesebb volt a jelentkező, a felvettek számában nincs jelentős visszaesés. Hozzátette: a legmagasabb, 430 pontra idén is a leendő gyógytornászoknak volt szükségük.

A fogorvostudományi karra idén az állami ösztöndíjas képzésre 426, az önköltséges képzésre 432 ponttal lehet bejutni. A felvettek létszáma a korábbi évekkel megegyező nagyságrendű, idén 99. A fogorvostudományi karon minden évben vannak másodfelvételizők, akik az általános orvostudományi kar elvégzése után választják a fogorvosképzést, idén két ilyen hallgató lesz - közölték.

Antal István dékán tájékoztatása szerint a gyógyszerésztudományi karon a pontszámok csökkentek: az államilag finanszírozott képzésre 380, a költségtérítésesre 340 ponttal lehetett bekerülni, 2019-ben ez 398 és 410 pont volt. A karon szeptemberben 173-an kezdhetik meg tanulmányaikat, közülük 11-en önköltséges formában. A kar konduktor szakára idén 310 ponttól lehet bekerülni, ami magasabb, mint a 2019. évi pontszám (305). Ezzel maximálisan nem tudják feltölteni a 106 fős kapacitást, első körben 95 hallgatót vettek fel, ezért pótfelvételit hirdetnek, amely ugyancsak államilag finanszírozott formában teszi lehetővé a képzésben való részvételt - idézi a közlemény Balogh Emese Celesztát, a Pető András kar tanulmányi és hallgatói központjának osztályvezetőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!