Férfi kézilabda NB I - Először védheti meg bajnoki címét a Szeged - ELŐZETES

Belföld, 2019.05.22

A háromszoros bajnok Szeged első alkalommal védheti meg címét a férfi kézilabda NB I-ben, amelynek döntőjét csütörtökön és vasárnap játssza a Veszprém ellen.

A szegediek először 1996-ban, másodszor 2007-ben végeztek az első helyen, de a következő idényben a Veszprém rendre visszahódította a bajnoki címet. A csongrádiak példátlan sorozatot produkáltak nagy riválisuk ellen a mostani idényben, hiszen mindhárom eddigi meccsüket megnyerték, a bajnokságban idegenben 32-27-re, házigazdaként 25-23-ra, a Magyar Kupa debreceni döntőjében pedig 28-27-re győztek.

A remek széria ellenére a dunántúliak várhatják jobb hangulatban a finálét, mivel a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében meggyőző játékkal, kettős győzelemmel búcsúztatták a német Flensburgot, a szegediek viszont némi meglepetésre kiestek a macedón Vardar Szkopjéval szemben. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Szegednek már csak az NB I döntőjére kell összpontosítania, a Veszprémre pedig még vár a BL kölni négyes döntője jövő hétvégén.

A magyar bajnoki címvédőnek a BL-párharc mindkét meccsén, illetve a hazai kupadöntőben is volt egy-egy rossz sorozata a második félidőben, a Vardar mindkétszer 9-2-es, a Veszprém pedig 6-1-es etapra volt képes ebben az időszakban.

David Davis, a Veszprém vezetőedzője a klub honlapján úgy fogalmazott, csapata jó formában van, ezért meg kell szakítania ellenfele remek sorozatát.

"Csak a győzelemért megyünk, ezért játszunk, és csak erre gondolunk. Mindent bele kell adnunk, hiszen ez a szezon legnagyobb pillanata. Optimisták és magabiztosak vagyunk, ezt kell használnunk ellenük" - nyilatkozta klubja honlapján.

A két együttes eddig 36 mérkőzésen találkozott egymással a bajnoki döntőben, a mérleg 26 veszprémi és 10 szegedi siker. A mostani idény alapszakaszában az első helyezett szegedieknek 25 győzelem mellett mindössze egy döntetlenjük volt, a második veszprémiek 23 siker mellett háromszor veszítettek.

A Szeged válogatott beállója, Bánhidi Bence elmondta, a klubnál mindenkinek fáj, hogy búcsúztak a BL-ből, ennek ellenére gyönyörű lezárása lenne az idénynek, ha aranyérem kerülne a nyakukba a bajnoki döntőt követően. Hozzátette, óriási dolog számukra, hogy veretlenül zárták az alapszakaszt, erre azonban senki nem emlékezne később, ha a finálét elveszítenék.

"Mennünk kell előre, okosan, precízen. Játszani a taktikánkat, ami sokszor vezetett sikerre. Van miből erőt merítenünk, mert ebben a szezonban is bizonyítottuk, hogy jó csapat vagyunk. Felkészültünk a döntőre, szeretnénk szépen zárni a szezont" - nyilatkozta a szegediek balátlövője, Bodó Richárd.

A visszavonuló Nagy László és Momir Ilic, valamint a távozó Mikler Roland az utolsó bajnoki meccseit játssza veszprémi színekben. A jobbátlövő sportigazgatóként, a szerb balátlövő segédedzőként, a kapus pedig éppen a Szeged játékosaként folytatja pályafutását nyártól. Szegedi részről eddig Balogh Zsolt, Marin Sego és Pedro Rodríguez a biztos távozó, a válogatott jobbátlövő Tatabányán, a horvát kapus a francia Montpellier színeiben, a spanyol jobbszélső pedig Balatonfüreden szerepel a következő szezonban.

A finálé első meccsét csütörtökön 18.30-tól rendezik Veszprémben, a visszavágóra vasárnap 18 órától kerül sor Szegeden.

Mindkét találkozót külföldi bírók vezetik, az első meccset a dán Martin Gjeding, Mads Hansen kettős kapta, a zsűriasztalnál pedig osztrák és belga versenybíró foglal majd helyet. A magyar szövetség (MKSZ) álláspontja szerint ez a legjobb megoldás az érintett csapatok és klubok, illetve a magyar játékvezetők és valamennyi játékos védelmében. Mindez összefügg azzal, hogy Nagy Lászlót az MKSZ küldöttgyűlése a közelmúltban alelnökké választotta, a jelenlegi szezonban azonban még aktív játékosként érintett a döntőben.

Az MKSZ döntése alapján a játékvezetők munkáját videó információs rendszer (VIR) segíti, erre korábban csak világversenyeken, az európai kupák végjátékában, illetve a dán bajnokságban volt példa.


Az eddigi bajnokok:

------------------
25-ször: Veszprém
15-ször: Bp. Honvéd
12-szer: Elektromos
9-szer: Újpest
5-ször: Bp. Spartacus
4-szer: Tatabánya, Munkás TE
3-szor: Győr, Bp. Vörös Meteor, Csepel, Szeged
2-szer: VM Közért, MAFC, VII. ker. Levente Egylet, VAC
1-szer: Dunaferr SE, Debreceni Dózsa, Bp. Vasas, Belvárosi TVK
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!