Fogyatékos embereket segítő országos tanácsadói hálózat kezdte meg munkáját

Belföld, 2018.09.14

Országszerte huszonkét információs és koordinációs pontot hoztak létre egy több mint hárommilliárd forintos projekt keretében, hogy komplex szolgáltatásokkal, naprakész információkkal segítsék a fogyatékos embereket, illetve hozzátartozóikat és ezzel megkönnyítsék az érintettek mindennapjait.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken az egyik Budapesten, a VII. kerületben létrehozott információs pontban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a projekt célja, a területen végzett kormányzati intézkedések törekvéseivel megegyezően, a fogyatékos emberek önálló életvitelének elősegítése.

A létrehozott információs pontok nemcsak arra szolgálnak, hogy ott segítséget nyújtsanak, hanem hogy közösségeket és kapcsolatokat teremtsenek - tette hozzá az államtitkár.

Hangsúlyozta: akkor cselekszenek helyesen, ha olyan programokat kínálnak, amelyek az önálló munkavégzést és életvitelt segítik.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy az elmúlt évek intézkedései eredményeképpen a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága a 2010-es 18 százalékról 2018-ra 40 százalékra nőtt.

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), a VII. kerület polgármestere arról beszélt: általános tapasztalat, hogy a fogyatékos emberek és családtagjaik számára sokszor komoly nehézséget jelent a megfelelő, egyénre szabott információhoz való hozzáférés.

"A nehéz helyzetben lévők segítése nemcsak a szakma és a szakemberek dolga, hanem mindannyiunk közös feladata" - fogalmazott a polgármester, majd azt mondta: Erzsébetvárosban mindig arra törekednek, hogy a rászorulók ne maradjanak észrevétlenül, és igyekeznek kiemelt figyelmet szentelni az őket érintő programok, ellátások korszerűsítésére, bővítésére.

Vattamány Zsolt kijelentette: fontos, hogy az érintettek az élet minden területén egyelő eséllyel indulhassanak.

Tóth Tibor, az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért (FSZK) Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, huszonkét információs pontban hivatalosan pénteken indul meg a munka: húsz pontot hoztak létre vidéken és kettőt a fővárosban.

Kovács Zsuzsanna, a Montázs nevet viselő projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a program európai uniós támogatással 3,3 milliárd forintból valósul meg. A program 2017 áprilisában indult és 2021 március végéig tart.

A közreadott tájékoztató aszerint a projektnek négy tevékenységi köre van: a fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat fejlesztése; a nyelvi fogyatékos felnőtt lakosság számára logopédiai szolgáltatás biztosítása; a komplex kommunikációs igényű, augmentatív és alternatív kommunikációt használó emberek számára, kommunikációjuk fejlesztésére irányuló komplex szolgáltatás kialakítása és biztosítása; az autizmussal élő emberek számára a gyermek- és a felnőttkori szolgáltatások és az intézményi ellátások fejlesztése, speciális programok nyújtása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!