Folytatja munkáját az SZTE részvételével alakult európai egyetemi szövetség

Belföld, 2022.08.02

Újabb négy éven át folytatja munkáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével alapított, az egészséggel kapcsolatos nemzetközi oktatási, képzési és kutatási tevékenységet koordináló európai egyetemi szövetség, az EUGLOH (European University Alliance for Global Health - Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az Európai Unió Bizottsága tavaly novemberben hirdetett pályázatot 272 millió euró (mintegy 108,8 milliárd forint) kerettel európai egyetemi szövetségek működésének támogatására, illetve újak létrehozására.

A felhívásra beérkezett 52 pályázatnak kevesebb mint fele volt sikeres. A bővülő EUGLOH egyike azon 16 már létező szövetségnek, amely további négy évre megkapta az Európai Bizottság engedélyét és támogatását küldetése folytatásához.

Az SZTE mellett a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem együttműködésével három éve létrehozott EUGLOH mintegy 210 ezer hallgatót, 23 ezer oktatót és kutatót, 450 kutatócsoportot tömörít. A szövetség jövő januártól újabb négy egyetemmel bővül: a spanyol Alcalái Egyetem, a Hamburgi Egyetem, az Újvidéki Egyetem, valamint a norvégiai Tromso-i Egyetem (The Arctic University of Norway) is csatlakozik az összefogáshoz.

A EUGLOH számos területen biztosít együttműködési lehetőséget a résztvevő felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása az egészséggel kapcsolatos legszélesebb területeken, mint az egészséges környezet, az élelmiszerek, a betegellátás és a gyógyszerészet vagy a lelki egészség.

A résztvevő egyetemek számára új lehetőségek nyílnak közös szakmai projektek megvalósítására, a tudományos infrastruktúra használatára például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén, de foglalkoznak a jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos projektekkel is - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!