Folytatódott a csapadékvízelvezető-rendszer fejlesztése Szegeden

Belföld, 2022.03.19

Három városrészben, 16 kilométeren építettek ki korszerű esővíz-elvezető csatornát 1,272 milliárd forintból, uniós támogatással Szegeden - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a kiépült csatornarendszer hosszú távú megoldást jelenthet a belvízproblémákra, és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik a területről. A klímaváltozásra felkészülve Szeged a csapadékvíz elvezetésén túl nagy hangsúlyt fektet a víz összegyűjtésére, helyben tartására is, ami segítséget nyújthat az aszályos időszakok átvészeléséhez.

A projekt megvalósításakor Újszegeden hét utcában mintegy 4300 méter csapadékvíz-elvezető rendszer készült el. Kiskundorozsmán, a Bánomkerti-öblözetben kilenc utcát érintett a fejlesztés, több mint 5300 méter csatorna épült. A projekt része volt a dorozsmai Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése, 1568 méteren. Marostő városrészben kilenc utcában épült több mint öt kilométernyi esővíz-elvezető csatorna, valamint elkészült a Kürü sori árok mederburkolása, és megépült egy három szivattyúállásos átemelő is, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba.

A beruházás kivitelezője az algyői Délút Építő és Bányászati Kft., illetve egy szegedi vállalkozás, a Norbo-Ép Kft. volt.

A fejlesztés költségeiből 1,05 milliárd forintot fedezett európai uniós támogatás, 128 millió forint volt az önkormányzat saját forrása, 94 millió forint pedig a Szegedi Csatornamű Társulat hozzájárulása - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!