Főpolgármester-helyettes: a fővárosnak nincs likviditási problémája

Belföld, 2024.06.20

A főváros likviditási helyzete jelenleg nincs veszélyben - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön egy budapesti háttérbeszélgetésen.

"Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben itt maximum a magyar kormány akar csődöt látni, mi ezt nem látjuk" - jelentette ki Kiss Ambrus felvetve: ha valaki csődben van, hogyan tudnak a számlájáról levonni pénzt?

Közölte, jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, amelynek hitelkerete 60 milliárd.

Ha csak a kormány által a Lánchíd felújítására ígért összeg megérkezne, akkor pozitívban lenne a számla - tette hozzá Kiss Ambrus.

Megismételte, nem lát a tényadatok alapján olyat, hogy a főváros likviditási helyzete jelenleg veszélyben lenne. "Csődről az beszél, aki csődöt akar előidézni" - fogalmazott Kiss Ambrus, aki úgy folytatta: továbbra sem érti, hogy "miért arra büszke egy magyar pénzügyminiszer, hogy kétmilliárdot végrehajtóival leszedett a számlánkról".

A főpolgármester-helyettes elmondta, a fővárosi önkormányzat kiadása egyenletesen jelentkeznek, a havi működési kiadás ebben a félévben 27 milliárd forint környékén volt.

Az adatok alapján azt látják, hogy az iparűzési adó tervszáma nincsen veszélyben.

Az energia-megtakarításról szólva elmondta: 2022 első negyedévében 9,9 milliárd forint volt a főváros energiaszámlája, 2023-ban - a fogyasztás csökkentése mellett - 24,6 milliárd, majd 2024 ugyanezen időszakában 11,7 milliárd.

A főváros képes volt - az első negyedéves adatokat összehasonlítva - 2022-höz képest 36 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást, távhőben 24 százalékot tudtak megspórolni és 13 százalékot az áramban - mondta el Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a Kúria megsemmisítette a teherautó-behajtási díjról szóló rendeletet. A főváros ez ellen harcolt, de a Kúria a kormányhivatalnak adott igazat. A 2011-es rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítették meg. A következő Fővárosi Közgyűlésnek így ezzel feladata lesz - mondta Kiss Ambrus.

A hátrányos helyzetű gyerekek színházjegy-támogatásáról szólva elmondta: eddig több mint 2300 diák jutott el jelképes áron előadásra.

A meleg időjárás kapcsán közölte: vasárnap 491 ezer köbméter volt vízművek felhasználása, ez szerdán 548 ezerre emelkedett, és jövő hét elejére az érték elérheti a 600 ezer köbmétert. A tavalyi csúcs 621 ezer köbméter volt.

A családon belüli erőszak megelőzéséről szóló fővárosi stratégia kapcsán Kiss Ambrus közölte: megalakult az áldozatvédelmi fórum, valamint a mellette működő két munkacsoport is.

A főpolgármester-helyettest kérdezték Karácsony Gergely főpolgármester azon kezdeményezéséről, amellyel a június 9-i főpolgármester-választás Budapest egész területén történő megismétlését szeretné elérni.

Arra a felvetésre reagálva, hogy Karácsony Gergely lemondásával újra választást kellene tartani, Kiss Ambrus azt mondta: "az egy teljesen új választás lenne", az újraszavaztatási kezdeményezés a június 9-ire vonatkozik, hiszen itt egyértelmű, hogy kik indultak. A lemondás csak októberben következhetne be, és az egy más választás, teljesen új helyzet lenne - mondta Kiss Ambrus, majd hozzátette: nem érti, hogy a kettő között hogyan lehet párhuzamot találni.

Szerinte a Fővárosi Közgyűlés működőképes lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!