Főtáv: geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Belföld, 2021.03.31

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten, amely évi 21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést eredményezhet - közölte a Főtáv Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az első, nagyobb léptékű - akár 10-20 MWth kapacitású geotermikus projekt a Főtáv és az izlandi Arctic Green Energy vállalat együttműködésével valósulhat meg.

Egy 20 MWth kapacitással rendelkező létesítmény évente legalább 300-400 ezer gigajoule geotermikus hőenergia termelését tenné lehetővé, amely évente 14-21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést és 20-30 ezer kilogramm helyi légszennyező anyag kibocsátás elmaradását eredményezné - írták.

Hozzátették: egy ilyen teljesítményű geotermikus kútpár mintegy tízezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét képes biztosítani.

Az aláírt együttműködési megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, amely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában - ismertették.

Hozzátették: a társaság hosszabb távú célja mintegy 150-200 MWth geotermikus hőtermelő kapacitás létesítése, ezért a Főtáv a későbbiekben is kész hasonló együttműködések kialakítására az Arctic-kal és további, hasonló színvonalú szakmai referenciával rendelkező partnerekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!