Fővárosi Közgyűlés - A főváros nem támogatja az iparűzési adó tervezett átalakítását

Belföld, 2020.02.26

A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozatban mondta ki, hogy nem támogat olyan változtatást, amely az iparűzési adó szempontjából negatívan érinti a kerületi és fővárosi önkormányzati bevételeket.

A testület - 18 igen szavazattal meghozott - döntésével felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, kezdjen tárgyalásokat az önkormányzati szövetségekkel a javaslattal szembeni közös fellépésről.

A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben arról írtak, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatokat fogalmazott meg "az iparűzési adó átalakítására" vonatkozóan, amelyek a kormány elé kerülhetnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az egyik változás a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlése lehet 2021-től. A javaslatok között szerepel az is, hogy az értékcsökkenési leírás levonható legyen az adóalapból, továbbá a tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatás-fejlesztésre fordított költségeik ötszörösét vonhassák le az adóalapból - olvasható az előterjesztésben.

A városvezetés becslései szerint ez az intézkedés körülbelül egyszeri 20 milliárd forintot és további évenkénti 20 milliárd forintot vonna ki fővárosi szinten Budapest költségvetéséből.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a javaslat elfogadása előtti vitában közölte: az indítvány célja, hogy "vörös vonalat" húzzanak a kormány iparűzési adót érintő elképzelése előtt, amely szerinte több tízmilliárd forinttal rövidítené meg a főváros és a kerületek költségvetését, ráadásul úgy, hogy nagyrészt a multinacionális vállalatoknak kedvezne.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparűzési adó változtatását érdekképviseleti szervek kezdeményezték, a magyar gazdaság fejlődésének üteme pedig lehetőséget teremt a vállalkozásokat segítő adócsökkentésre.

Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület polgármestere hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a multinacionális cégeknek szánt adókedvezményt fordítsák a fővárosiak életkörülményének javítására.

Karácsony Gergely a vita végén úgy fogalmazott, a javaslattal szemben gazdaságpolitikai ellenvetéseik is vannak, de azt a város és a kerületek költségvetési helyzete miatt sem tudják támogatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!