Fővárosi Közgyűlés - A képviselők támogatták az e-jegyrendszer projektjének átalakítását

Belföld, 2018.12.12

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén támogatta, hogy átalakítsák a budapesti elektronikus jegyrendszer projektjét, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerződésszegés miatt felmondta a szerződést a kivitelezővel.

A közgyűlés 18 kormánypárti képviselő igen szavazatával, az ellenzékiek 8 nem voksa ellenében döntött arról, hogy továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projektjének megvalósítását.

A közgyűlés felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a BKK vezérigazgatóján keresztül az érintettek - ezen belül kormányzati szervek - bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról, és az ahhoz szükséges egyeztetések lefolytatásáról. Továbbá a projekt befejezési határidejét 2020. december 31-ére módosította a testület, amely nem támogatta az ügyben - ellenzéki képviselők által javasolt - vizsgálóbizottság felállítását.

A napirend vitájában Horváth Csaba (MSZP) kérdéseket tett fel a kivitelező cég kiválasztásáról, valamint a probléma orvoslásáról, és arról beszélt, hogy nagyjából 12 milliárd forintot fizettek ki eddig egy működésképtelen rendszer elemeire, és már négy éve kiderült, hogy a cég alkalmatlan a feladatra.

A városvezetés nem meri vállalni a felelősségét és a következményeket azért, hogy elrontották a projektet - jelentette ki, megjegyezve, a főváros nagyjából 15 milliárd forint hasznot szalasztott el, ugyanis ekkora összeg folyt volna be, ha időben átadták volna a rendszert.

Trippon Norbert (MSZP) azt mondta: "elszállt" 12 milliárd forint, sorakoznak a kérdések, a közgyűlés fideszes többsége pedig "sunyít". Az ügynek politikai felelőst kell találni - hangoztatta.

Gy. Németh Erzsébet (DK) azt mondta, szerinte botrány, ha a fővárosnak nem voltak információi a projektről. A BKK igazgatósága mindenről tudott, és az igazgatóság elnöke a főpolgármester főtanácsadója - mondta, megjegyezve azt is: a BKK korábbi vezetője szerint szakmailag megalapozott szerződést kötöttek, és ennek cáfolatát nem hallotta.

Gál József (LMP) azt mondta: ez a projekt lesz "a Fidesz Alstom-ügye" a fővárosban, és ha nem szavazzák meg a vizsgálóbizottság felállítását, akkor az beér egy beismeréssel.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) szerint nem tartható, hogy ne épüljön ki a rendszer, az az országos hálózat, amelyhez csatlakozni szeretnének, még csak terv, arra ne várjanak. A budapesti elektronikus jegyrendszer olyan közlekedésszervezési eszköz, amely nem halogatható tovább - jelentette ki.

Tokody Marcell (Jobbik) szerint is meglepő lenne, ha nem lett volna a városvezetésnek információja a problémákról. Azt mondta, csak akkor nem lehet anyagi kárról beszélni, ha a projekt minden eleme hasznosul, és egyelőre homály fedi, hogy mit lehet hasznosítani a megvásárolt elemekből.

Tarlós István a vitában arról beszélt, korábban nem azt mondta, hogy semmiféle információja nincs, hanem azt, hogy november 9-én neki azt jelentették, megszületett a megegyezés a kivitelezővel, majd kiderült, hogy ez nem igaz. Továbbá a rendelkezésre álló információk szerint fogalmazott úgy, hogy nem érte a fővárost kárt - közölte.

A főpolgármester az mondta: amikor az előző ciklusban a BKK sikert ért el, akkor az ellenzék azt a BKK kizárólagos sikerének tüntette fel, és úgy tettek, mintha nem is lenne városvezetés. "Most, amikor úgy érzik, hogy valamiről találtak valamit, (...) úgy csinálnak, mintha nem is lenne BKK, hanem csak a fővárosi városvezetés" - tette hozzá.

Tarlós István közölte: az e-jegyrendszer a BKK projektje volt, a főváros finanszírozásra kötött szerződést.

A főpolgármester bejelentette: a projekt ügyében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettessel feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál, hogy az arra illetékes hatóság vizsgálja ki, mi történt az ügyben. Ennek az eredményét ésszerű lenne megvárni; az ellenzék addig találjon magának más kampánytémát - fűzte hozzá.

A felszólaló kormánypárti képviselők nem értettek egyet az ellenzék által javasolt vizsgálóbizottság felállításával.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester szerint az egész projekt a legelején lett elrontva, rossz céget választottak. Kiemelte, a BKK vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy egyetlenegy olyan forintot nem fizettek ki, ami nem tényleges elvégzett munka után és szerződés szerint történt volna.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), a IV. kerület polgármestere felszólalásában azt mondta, a főpolgármester feljelentése miatt okafogyott a vizsgálóbizottság felállítása, ugyanis a nyomozóhatóság eredményesebben képes kideríteni a történteket, mint egy politikai testület. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, az átláthatóság szempontjából mérföldkőhöz érkeztek a közgyűlésben, ugyanis korábban nem volt még példa arra, hogy a regnáló hatalom egy a saját idejében indított beruházás hatósági felülvizsgálatát kezdeményezze.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere szintén példátlannak nevezte a főpolgármester lépését, majd hangsúlyozta, az ellenzék azt követően kezdeményezi egy vizsgálóbizottság felállítását, hogy korábban, a 4-es metró korrupciógyanús ügyeit feltáró testület ülésein nem volt hajlandó részt venni.

Az elfogadott javaslatban az írták, másfél éve műszaki és jogszabályi változások miatt szükségessé vált több szerződés módosítása. A tárgyalások folytak, de projekt kezdetekor átadott bankgarancia időközben lejárt. A BKK igazgatósága november 21-én szerződésszegés miatt döntött a szerződés felmondásról.

A BKK tájékoztatása szerint a projekt során eddig megvalósult elemeket a jövőben felhasználják.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!